Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Sömnad inför julen

Dags för jul då. I år är det nästan bara hårda klappar (många böcker blir det!) under granen, men ett och annat mjukt också. Inget avancerat detta år, det har jag inte haft lust till. Min arbetsgivare tillåter inga semestrar och det tar tyvärr udden av av lusten. Efter en november utan sol behöver jag ledighet och vila. Nåväl. Här är vad som skall rimmas inom kort:

Två av tre barn ääälskar en filt jag har i korallfleece så de får varsin hemsydd filt. Men fy sjutton vilket material! Jag köpte en stor filt till min dotter, i avsikt att piffa upp den lite med ett tyg jag köpt på Ohlssons. Filten var dock illa sydd så det var ju bara att klippa bort kanterna och snygga till. Inte så "bara" skulle det visa sig. :-( Tyget slinker och far och vill inte alls ligga kvar trots massiv nålning. Efter att bara ha fållat filten gav jag upp. Mottagaren blir glad även utan extradekor.

Sonen då. Jag vill att en filt skall var stor, tycker inte om "plädar" på 120 x 150 cm. Så jag köpte två plädar i korallfleece och skulle sy ihop dem.  Jag hade tänkt mig ett lite roligare mönster men vis av erfarenheten från dotterns filt bestämde jag att filten skulle bli randig. Remsor på dryga 20 cm syddes ihop till många tänkta fula ord. Detta materialet var lite annorlunda men lika slinkigt och hopplöst. Skarvana blev inte så mjuka som jag tänkt mig men det får duga. Jag är inte nöjd men om han inte läser här får han aldrig veta det...

Yngste sonen har slarvat bort sina handdukar. Jag hade dock två tillklippta, så dem har jag låtit Eva (min BabyLock Evolution) fålla. Och sen fick Classe (Husqvarna HClass 600E) brodera på den ena. Om sonen vill kan han få broderi på den andra också. Han vill egentligen inte ha mjuka paket. För ett par år sedan spelade han om och om igen i sitt rum låten Hårda paket: "Jag vill att tomten ger mig bara hårda paket, inget mjukt och äckligt bara hårde paket. Att få en massa kläder är det värsta jag vet, jag vill att tomten ger mig bara hårda paket."

Mer broderi blev det när maskinen ändå var framme. En under hösten inköpt men aldrig framtagen munkjacka fick ett broderat A på bröstet. För första gången sen inköpet förra året broderade jag med självlysande tråd. Det blev riktigt effektfullt tycker jag! Bara den är "laddad" ordentligt så får man en visuell effekt redan i ett normalmörkt rum. Tröjan hamnar väl i paket den också. 11-åringen fick en sån förra året och älskar den men den behöver bytas ut pga fläckar och slitage.


Tråden är ljusblå och tröjan turkos fast det syns inte.

Så ville jag brodera mer med självlysande tråd. En av mina t-shirtar fick fyra dansande skelett som lyser i mörkret. Gissar att fler i familjen kommer vilja ha när de ser.

Några av er minns säkert min trista resa med broderimaskinen. Den jag köpte var ett måndagsexemplar och efter felra resor till verkstaden (med en ny maskin...) och mycket diskussioner med butiken fick jag en utbytesmaskin. Då var jag redan leds på den och hade försökt få häva köpet. Den nya maskinen har dock fungerat väl men jag har ännu inte precis återfått lusten att brodera så det är inte så ofta den är framme för broderi.

Inlagt 2014-12-23 22:18 | Läst 3568 ggr. | Permalink

(Logga in för att skriva en kommentar)
2014-12-25 18:08   Anna Söderström
Det låter som du skulle behöva lite återhämtning. Hoppas du får några dagar av frid.
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons