Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Lyckad misslyckad sydag

Idag hade jag sydag hemma hos mig. Fyra goda vänner kom hit med sina symaskiner och syprojekt. Tre hade med sina små döttrar, den fjärde medförde en god kardemummakaka. Jag ordnade med syplats och mat. Mycket trevligt!

Ett par gamla byxor från vinden blev en ny fin kjol. Ett före detta draperi blev ett fint förkläde. En morgonrock i härlig velour blev början till ett bra mjukisbyxor. Och en fleecetröja i supermjuk "lurvig" fleece kom en bra bit. Några bilder har jag tyvärr inte, kameran fick vila.

Själv skulle jag sy ett par tunna överdragsbyxor i gummerat tyg, att hålla vind och lite regn borde från mina vanliga byxor. Det började med att jag skar ut två uppsättningar framstycken. Jag lät mig dock inte nedslås av detta utan skar ut ett par nya bakstycken. Det fanns över tre meter tyg från början och ingen anlending att snåla.

Sen skulle jag sy blixtlås i sidorna. Efter halva första sömmen åkte sprätten fram. Efter att jag pressat så gott det gick och nålat fast blixtlåsen platt under tyget lyckades jag sy fast blixtlåset i ena byxbenet, det blev fint. Det andra benet skulle sys på samma sätt. Efter en stunds sömnad insåg jag att tyget hade vikts in under blixtlåset och alltså var det åter dags för sprätten.

Jag sydde ihop innersömmarna och grensömmen. Tyget måste ha glidit runt rejält i maskinen trots nålar för det stämde inte alls efteråt. Så var det dags för provning... Mönstret jag utgått ifrån var ett mjukisbyxmönster och jag tyckte att jag hade lagt till ordentligt med vidd. Såhär i sanningens stund visade sig mitt antagande vara fel, byxorna sitter åt ordentligt över höfter och lår. Medan jag funderar över hur jag skall skarva tyget så det blir snyggt så får byxorna bo i UFO-korgen.

Min sömnad gick som ni förstår åt fanders idag. Men det ver trevligt att ha vänner här och umgås över sybordet.

Inlagt 2014-03-29 21:07 | Läst 6899 ggr. | Permalink
Kategorier:
Allmänt om handarbete Byxor / Shorts 

(Logga in för att skriva en kommentar)
2014-03-30 17:11   Pia Lindemann Larsen
Så roligt att ha kompisar att bjuda hem som gillar sy...
Jag är lite ensam med mitt intresse...
Har dock varit med på syträff några gånger i Skåne... men det var ett tag sen det anordnades... blir så inspirerat..
Hoppas att ditt projekt blir bra till slut..
 
2014-03-30 09:09   Lotta Nilsson Persson
Ibland är det helt enkelt inte någon sydag men det är så tråkigt när det händer. Kul med samsying i alla fall.
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons