Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Vad jag sydde i helgen

Min 10-åring var på basketläger för några veckor sedan. Jättekul! Alla fick varsitt nytt set med basketkläder. Jättekul - kunde det ha varit. Om det inte var för att alla fick kläder i herrstorlek. Min son är 130 cm lång och hans nya kläder var i storlek 46 (170 centilong). Här är det nya linnet jämfört med hans vanliga i lagom storlek:

Byxorna var förstås alldeles för stora de också. Men så kan han ju inte he dem - och hur kul är lägerkläderna från 2013 när han växer i dem om några år? Så jag sydde naturligtvis om dem! Arbetet medförde bland annat dessa utmaningar:

  • Mönsterkonstruktion
  • Jag hade bara det tyg som fanns i befintliga plagg
  • Kläderna skall vara vändbara, så någon avigsida i egentlig bemärkelse finns inte
  • Behålla karaktären från de nya kläderna

Allt som allt gissar jag att arbetet tog ca 8 timmar. Linnet inkl konstruktion av mönster tog nog mer än 6 timmar. Till linnet fick jag göra om och klippa ut samtliga mönsterdelar igen. Till byxorna tog jag ett gammalt mönster som jag hade och gjorde benen lite bredare, men här kunde jag använda revärerna som de var. Såhär blev resultatet (de nya kläderna till vänster):

Som jag skrev ovan skulle kläderna vara vändbara. Alltså måste jag använda någon slags platt söm. Jag har ingen coverlockmaskin till mitt förfogande utan arbetsgången blev att först nåla någgrant, sen sy en raksöm ca 3 mm från kanten från "rätsidan", klippa bort överflödigt tyg på  "baksidan" och sedan sy över en gång till med bredaste tätaste overlocksömmen. Classe syr bredare än Carina, hela 7 mm, så han fick sy. Jag är redigt nöjd med sömmarna som ser ut såhär:

Inlagt 2013-08-26 17:21 | Läst 5077 ggr. | Permalink
Kategorier:
Barnkläder 

(Logga in för att skriva en kommentar)
2013-08-27 16:27   Pernilla Fe
Jadu, René, hur tänkte de? Det var första året han var med på sommarlägret så jag vet inte hur det brukar vara. Men även de yngre barnen(s föräldrar) har ju betalat lägeravgiften så nog borde de kunna få kläder i någorlunde rätt storlek. Till nästa år skall jag påtala detta för klubben. De är så bra annars i det mesta så detta förvånade mig.

Det är naturligtvis roligt att veta att jag gick i land med uppgiften men som du säger så syns det ju inte att det är jag som sytt. Eller hur mycket jobb som faktiskt krävdes. Lite tråkigt, men bara sonen är glad så var det värt jobbet.
 
2013-08-27 16:14   René Edwards
Lite lustigt att barnen fick vuxenstorlekar. Hur tänkte de där!? Alla har ju inte mammor eller mor-/farmödrar som kan sy om dem! Stackars de andra men tur för din son att han har dej. Jätte fint jobb du gjort. Det är inte någon som kan gissa att det inte var rätt storlek från början, samtidigt syns inte allt jobb du lagt ner! Men nu vet vi! :-) Jätte snyggt!
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons