Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Traktortröjetest

Min dotter (snart 4 år) är lite purken på mig. Hon tror att jag har plockat undan hennes älskade traktortröja (vilken för övrigt skymtar i detta inlägg) och även om jag inte minns att jag faktiskt gjort det är risken stor att hon har rätt. Tröjan började bli alldeles för liten. Som tröst har jag lovat att sy en ny traktortröja till henne.

Detta är nu inte den utlovade traktortröjan utan mest ett mönstertest. Lånade en bok med mönster för mjuka tyger av min mamma, och nya mönster kan ju behöva testas först. Så detta blev resultatet. Tröjan är avsedd att vara fullt användbar eftersom jag tycker att det jag syr skall komma till nytta.

Jag tog mönstret i storlek 5 år. Sen förlängde jag såväl tröjan som ärmarna. Tröjan har bra längd tycker jag men ärmarna blev galet långa. Går det inte får jag väl sy upp dem en smula. I boken föreslogs att man skulle ha passpoaler i raglan-sömmarna så det gjorde jag. Hade ett bra tyg och tunna båtsnören att göra passpoaler av. Det blev bra men lite i tjockaste laget precis under armarna där alltihop möts i samma söm. Kilarna i sidorna har jag hittat på själv, tänkte det skulle bli lite mer "klänning". Men tröjlängden var inte så lång som jag trott så det fick inte riktigt den effekten.

Motivet har Classe broderat och jag gillar inte att det blev snett. Har gjort fyra tester med olika (mer och mer) stabilisering. Jag drar åt skruven till max i broderibågen och ändå korvar sig tyget en smula och hjulen som skall vara cirkelrunda blir ovala. Kanske blir det bättre på ett ostretchigt tyg men vad tusan, man skall ju kunna brodera på trikå! "Den riktiga" tröjan blir i velour, får se hur det blir att brodera på.

I övrigt kan jag berätta att Classe fick spelet idag. Den elastiska söm jag använde fick plötsligt ett nytt utseende utan att jag ändrat något. Det var rätt när jag sydde ärmmuddarna, när jag skulle sy halsmudden var det plötsligt fel. Mycket märkligt. Sömmen återställdes när jag stängde av maskinen och slog på den igen (har man använt Windows i en massa år vet man att man provar att starta om en dator om den krånglar). Det är förstås bra, men jag vidhåller att han är opålitlig.

Inlagt 2013-03-17 22:50 | Läst 7919 ggr. | Permalink
Kategorier:
Barnkläder Maskinbroderi 

(Logga in för att skriva en kommentar)
2013-03-21 22:37   Pernilla Fe
Ma-Lou x2: Jag började med filmoplast (från Bibbis). Det blev knöligt och drog sig ändå. Med tre lager stabilisering (en strykapåvariant och två lager rivbart av halvtjock kvalitet) blev resultatet bäst. Eller minst dåligt. Nu får jag börja om och se hur jag skall göra på velouren.
 
2013-03-21 22:34   Pernilla Fe
Ulrika, du har förstås en bra poäng där. Det skall jag göra på "den riktiga tröjan".
 
2013-03-19 11:52   Ma-Lou Ma-lou
Tips när du broderar på strechtyg eller stickat behöver du filmoplast som finns hos Bibbi, hon har även flera artiklar hur du använder detta står vid sidan om bilden av Filmoplast.
http://www.bibbistextil.se/webbshop/mellanlägg/mellanlägg-till-symaskinsbroderi-2549388
Jag använder detta och då sätter jag aldrig fast själva tyget i bågen utan det ligger bara ovanpå filmoplasten som är klistrig. Här ligger tyget garanterat still utan dragning eller töjning.
 
2013-03-19 11:01   Ulrika Lindh
Den ser jättefin ut på bilden, det är ju väldigt snyggt med passpoaler. Kan man avsluta dem före sömmarna möter varann i ärmhålet för att få det smidigare där tro?
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons