Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Att sy eller inte sy, det är frågan

Jag syr för en vackrare och mer praktisk vardag. Tycker mycket om att återanvända och förlänga livet på redan sydda saker.

Jag tycker inte om min nya symaskin!

Min nya symaskin (Husqvarna Viking H|CLASS™ 600E) har börjat brodera fult! Det är mindre än en månad sen jag köpte den och jag förväntar mig att den skall fungera perfekt. Men icke.

Redan första broderiet jag gjorde upptäckte jag att maskinen inte centrerar perfekt i den lilla bågen (jag har inte mätt i den stora men det skall jag göra), utan mitten på broderiet kommer en halvcentimeter längre ner än den på bågen markerade mitten. Mailade butiken och fick namnet på en reparationsverkstad som kan kalibrera maskinen. Nu måste jag prata med butiken igen och berätta om mer tråkigheter.

För några veckor sedan stygnsatte jag en robot som jag broderade i den stora broderbågen. Det tyget skall vilket år som helst bli en väska. Nu ville jag förminska roboten för att ha på en liten påse, så jag lät programmet minska ner storleken så att roboten skulle få plats i den lilla bågen. Fixade till några stygn så att det såg bra ut på datorn, och broderade på jeanstyg. Jag tyckte att de ljusa färgerna kom bort på tyget så då ville jag testa på ett annat tyg. Då uppdagades hur fruktansvärt FULT maskinen broderar - inte alls som på datorn utan på många ställen blir det som en taggig raksöm snarare än en tät, fin sicksack (column stitch heter det i programmet) som det skall vara. Skam den som ger sig, jag bytte undertråd och nål (en i taget) och gjorde nya försök. Lika illa för det. Att justera trådspänningen hjälpte inte heller.

Utöver de bitvis fula stygnen är det an annan sak som jag blir väldigt arg på, och det är att maskinen ständigt piper och påstår att övrtråden har gått av. Det har den aldrig gjort hittills, utan istället blir det ett väldigt trassel av övertråd på undersidan av tyget. Ibland går det att bara starta om, men ibland måste man ta bort bågen från maskinen, klippa bort allt trassel, trä om maskinen och sen börja om (och hålla tummarna att det funkar). Oftast blir det trassel även när den inte klagar.

Jag blir så leds. Kan inte saker bara funka, åtminstone när de är nya? Garanti och konsumentköplagen i all ära men jag vill ju att maskinen skall FUNGERA utan att jag skall behöva åka med den till en verkstad och lämna den där i x antal veckor först. Om de ens kan laga den... Allt är ju Made in China och därav kvaliteten men maskinen kostade faktiskt 14.000 kr och då väntar jag mig att den skall tåla att användas till det den påstås kunna.

Programmet till maskinen är också en besvikelse. En del saker är bara att lära sig hur de funkar, men andra funkar helt enkelt inte. Tex att ta bort stygn, det går inte. Man kan lägga till och flytta stygn, men funktionen för att ta bort stygn, den gör ingenting. Jag skulle vilja ta bort alla förnicklade fäststygn som sätts här och där där de inte hör hemma och är eländiga att sprätta bort, men det går inte. Sen tycker jag det är tråkigt att man bara kan välja mellan två sorters stygn, "column stitch" och "fill stitch". Man kan inte heller uppdatera programvaran för i den nya version som finns tillgänglig saknas de viktiga "extrafunktioner" som är hela grejen med programmet (tex att stygnsätta egna bilder).

Inlagt 2012-06-03 18:33 | Läst 7301 ggr. | Permalink
Kategorier:
Symaskiner 

(Logga in för att skriva en kommentar)
2012-06-20 22:04   Mirjam Neuman
Berätta gärna hur det går med maskinen. Funderar på att köpa en brodermaskin och hittade just denna maskin på nätet och blev intresserad men man vill ju inte ha krångel.
 
2012-06-07 23:06   Pernilla Fe
Kicki - Jag har förminskat med menyvalet och inget genom att dra i mönstret med musen. Antalet stygn har minskat avsevärt från den stora roboten. Nu gjorde jag ett nytt försök igår, med att först brodera en stor robot, sedan minska storleken och brodera en liten med exakt samma tyg och trådar. Den stora gick bra fram tills det i sista blocket fastnade skräp på tråden, då blev det trassel och en del att sprätta upp. Den lilla... Den blev så <fult ord> dålig så jag sydde inte ens klart den. Jag skall prova att brodera en liten robot i den stora bågen men just nu har jag tappat lusten.
 
2012-06-07 12:27   Kicki Karlén
Tips: När du förminskar bilden gör det inte genom att markera med musen utan gå in i rullmenyn Design och förminska och kolla att du har Stitch Edit ikryssad, tror det är orsaken till ditt trassel. Om man bara förminskar med muspekaren utan så blir resultatet att den syr samma antal stygn på mindre yta därav trasslet, jag har en likadan symaskin och detta har jag lärt mig genom att utforska programmet. Prova det så slipper du nog trasslet!
 
2012-06-04 17:04   Agneta Lindström
Usch vad jobbigt med maskiner som inte fungerar som de ska eller som vi vill att de ska fungera i alla fall. Jag håller med dig att man vill ju inte ha sin symaskin på verkstaden utan den ska vara hemma och fungera!
 
2012-06-03 21:46   Pernilla Fe
Aina - självklart skall jag lämna in maskinen. Jag har mailat återförsäljaren så att han får säga var jag skall lämna den, så att det blir rätt. Enligt konsumentköplagen har säljaren rätt att försöka åtgärda felet och då måste han säga var den skall lämnas. Sen är det ju bara att hoppas att det går att åtgärda, om inte så vill jag byta maskinen eller (fast helst inte) häva köpet.
 
2012-06-03 20:09   Aina Johansson
Lämna in maskinen
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons