Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Monkans syblogg

Syr periodvis mycket. Och däremellan lite... Ibland uträttar jag storverk i syrummet och ibland blir det en hat-hög på golvet! Och nu...får ni följa med!

Hattar

I höstas gick jag på en hattkurs; en helg och blev fast! Jag har fortsatt med kvällskurs i vår och har verkligen blivit biten. Den senaste jag gjorde var en svart stråhatt. Den är kantad med svart linne och har även ett svart linneband runt kullen. På nationaldagen hade vi "hattpicknick" och då garnerade jag den med tre limegröna rosor, för att den skulle matcha min klänning. Man känner sig otroligt fin när man har hatt!

Har gått igenom alla mina hundrasextiosju Lefkasbilder (!) och där fanns ingen ordentlig på våra nya (utmaningssydda) kläder...jag ska kolla med Carina om hon har någon användbar...

Här sitter jag i alla fall med min andra egentillverkade stråhatt/solhatt på en strandtaverna en eftermiddag och dricker rosevin innan vi ska gå tillbaks till hotellet! Det var toppen att ha en sådan hatt; den skyddade både axlarna och skuggade ögonen för solen, bra för mig som bär glasögon och inte alltid orkar byta till mina solglas för de är inte progressiva...

Postat 2010-06-08 20:29 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Dag sex

Vet ni? Jag är klar...och det är två dagar kvar! Kanske hinner jag göra lite till imorgon, hihi.

Ja, här hänger skapelserna. Svårt se hur det ser ut men imorgon ska jag försöka få på oss kläderna så ni får se hur de ser ut "live". Det var meningen Carina skulle varit här ikväll men de fick ta bort sin gamla fjortonåriga labbe/golden, Frida, så hon var hos veterinären, snyft. Deras gamla hundtant var en av de goaste hundar jag känt och nu hedrar jag henne med att döpa klädkollektionen till Frida.

Innan jag började med den här utmaningen så trodde jag nog inte att jag skulle hinna, jag är ingen snabbsömmerska. Men det mesta har flytit på bra sedan jag fick ordning på mönstrena...; lite strul med sprätta och en tråd som gick av ett par gånger i overlocken, men inga stora problem. Fast vad svårt det är sy i svart på kvällarna...

Nu är ju det här sytt i jersey (bomull/viscose) och det går ju relativt snabbt med sömmarna, dessutom var tygerna ganska dyra, så kvaliten är bra och det känns även när man syr! Och vad glad jag är att jag äger en cover-lock. Den har visat sig från sin allra bästa sida de här dagarna och inte gjort ett enda hopp-stygn!

Nu återstår en dammrengöring och en smörjning av maskinerna innan jag syr mer (sugen är jag på att fortsätta redan nu, men jag måste sova och arbeta också...)

Postat 2010-05-18 23:09 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Den femte dagen

eller kvällen...för nu är klockan snart midnatt och snart har vi dag sex.

I morse vaknade jag tidigt :) så jag klev upp och åt frukost och satte mig vid symaskinen! Tog mig an den ena svarta topen. Hann sy lite fel, det blev sprättkniven! innan jag var tvungen gå till bussen. Tur det var fint väder, hihi.

Hade en massa ärenden efter jobbet idag, så klockan hann bli efter åtta på kvällen innan jag kunde sätta mig vid symaskinen igen. Sprättade klart och sydde om halsringningen, hade fått ett hjärnsläpp och tänkt fel, var ju tidigt på morgonen...Av bara farten så sydde jag sedan klart Carinas svarta top och sedan kofta nr två - ja,nästan, jag har nålat fållarna men inte sytt. Och den första koftan behöver skarvas i ärmen-

Så, nu hänger det åtta plagg på min väderställning! Detta innebär att jag bara har byxorna kvar i morgon. Och då kommer Carina hit och hjälper mig på samma sätt som igår. Jag måste ju i säng nu...och är för trött för att fota, men det ska komma bilder sedan.

Vet ni, det är ganska kul med syfabrik i köket! Familjen är förstående, de äter i vardagsrummet - eller ute på altanen som idag!

Postat 2010-05-18 00:02 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Utmaningen löper på...

Dag 4 - söndag. Idag rullar det på bra! Båda topparna och klänningarna blir helt klara. Jag har god hjälp av Carina, hon nålar och fållar och fäster...Efter middagen ger jag mig på koftan, den är väldigt lättsydd och det svarta jerseytyget är skönt att sy i. Men ärmarna är lite korta, hmm, det blir nog en skarv...Den blir ändå klar så när som på ärmfållen, Carina ska få prova i morgon, hon kan ha kortare ärmar än jag.

Syr ihop byxorna och då går en tråd i maskinen av. Misströstar lite men den gick lätt att byta; ibland kan jag fastna på en sådan sak att det bara jäklas. Byxorna ska Carina prova i morgon innan jag klipper ut nästa par.

Ja, det var dagens aktivitet! I morgon blir det kvällssömnad, är inte hemma förrän halv åtta...men det är inte så mycket kvar! Två svarta toppar (utklippta), en kofta (utklippt) och en enkel byxa.

 

Postat 2010-05-16 21:26 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Utmaningen!

Först: har haft en datorkrasch - hade glömt hur beroende man är av en dator! Nu är jag dock tillbaks på banan, sonens dator (ja, vår, vi har ju betalat den...) bor nu i kontoret.

Snart ska jag på semester, en veckas avkoppling i Grekland med en väninna. Senare i sommar ska hennes dotter gifta sig och jag ska sy hennes klänning (mammans, alltså) och vi var ute för att titta lite på modeller i mönsterböckerna när hon visar mig ett "fritidsmönster" med olika delar - klänning, top, byxa och kofta. Jag säger då att så skulle jag vilja ha en liknande semestergarderob, med kombinationer.

För att göra en lång historia kort, så köpte vi mönstret och tittade på det en dag, sedan återvände vi till Olssons och köpte tyg...Detta var onsdag eftermiddag. Så nu sitter jag här med utmaningen att sy en semestergarderob - tio plagg på åtta dagar. Fem plagg var. Häng med!

Dag 1 - torsdag. Ritar av topmönstret i två storlekar men förlänger det. Syr två provtopar i två tyger. Det är väldigt, väldigt stort...Tappar lite sug...men här ovan ser ni i alla fall tyget jag ska jobba med. Det ska bli klänning och top i det mönstrade, top, byxa och kofta i det svarta. Det blommiga är Carinas och det "optiska" är mitt. Och det svarta bådas.

Dag 2 - fredag. Ritar om topmönstret, gör det mindre till oss båda. Ritar av klänningsmönstret och ändrar det utifrån topen. Gör alltså två topmönster och två kläningsmönster. Ritar av koftan - vi har bestämt att den får bli som den blir, det ska ju vara en "lös" kofta utan knäppning. Även det gånger två. Tröttnar och klipper ut byxan direkt ur mönsterarkets prassliga papper, ska ju ändå vara minsta storleken till oss som inte är supersmala...

Dag 3 - lördag. Klipper ut alla delarna i alla tyger, jag har totalt fjorton meter tyg...har förlängt vårt köksbord med iläggsskivan, det mäter nu 266 cm. Här nedan lägger jag ut top och klänning i Carinas tyg.

Syr ihop topparna och provar dem. Nu är de riktigt snygga! Och nu ska jag sy vidare. Rapport för dag 4 kommer ikväll. 

Postat 2010-05-16 12:14 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Loppis

Ja, så har jag då varit ute och flygit - det gick bra - men torsdagen bjöd på ett mycket lugnt Arlanda och märkligt nog var planet en aning försenat, konstigt, det var ju inte så att det var kö till landningsbanan direkt...

Har befunnit mig några dagar i Piteå, hemstad från förr, min mamma bor kvar. Och där har jag sprungit på loppis!

Först Röda korset, där fyndande jag en skinnjacka, en Monica-jacka, perfekt vårjacka för etthundratjugofem kronor! Jackan i gott skick, inte mycket använd, men knapparna var fula, så de ska bytas.

Sedan var vi på Reprisen (alltså det är ett typiskt norrbottensfyndigt namn på andrahandsprylar!) och där hittade jag två tyger att användas till foder i kassarna jag syr och ger bort när jag tex är bortbjuden, för tio kronor - totalt...

Och lördagen bjöd på stort Loppis-kalas i Nolias lokaler; Lions årliga med mängder av (skräp och ett och annat) fynd. Maken var grymt imponerad...vi hade med honom som ev bärhjälp...Där blev det mer kassetyger fyndat fast till utsidan denna gång, fyrtio riksdaler.

Vad jag mest hoppats på var annars hattar, eftersom jag har börjat sy sådana hos en modist tillsammans med andra entusiaster (jag ska skriva mer om hattsömnaden senare, lovar!) och hittar man fina hattar kan man göra om de, men inte en enda gångbar hatt fanns på något av de tre ställena, snyft.

Gjorde ett till litet fynd dock - två ouzoglas...som hängiven Greklandsresenär har jag de senaste åren börjat släpa med hem ouzoglas med reklam, jag har köpt eller fått, men landets vanligaste ouzo - tolvan - hade jag inte. Men det fanns på Lionsloppisen!

Postat 2010-04-26 20:08 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Klippt

Ja, nu har jag klippt ut en klänning i det gröna linnetyget. Gjorde det igår kväll men hade ingen grön tråd i passande nyans att börja sy med...förstås. Och nu ska jag resa norrut i morgon kväll så det dröjer några dagar innan jag kan sy igen.

In i det sista har det förstås varit ovisst om någon flygresa skulle ske...men nu är vi per automatik ombokade till ett något senare flyg i morgon så om inget oväntat sker (vad nu det skulle vara?) så träffar jag min mamma i morgon kväll. Sedan åker vi bil tillbaka på måndag - det är därför vi åker upp - vi har fått mammas bil eftersom hon inte kör längre och hennes är i bättre skick än vår gamla...

Så nu ska jag packa i en sådan där liten resväska; en kabinväska...jiiz, man rymmer ju inget i den...

Postat 2010-04-21 21:30 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Katten

Flyttade över bilder från kameran till datorn och hittade en på katten...Här ligger han på ett antal trosor jag sytt från ett mönster från Svenska Mönster - ett riktigt bra trosmönster för övrigt. (Jag söker ständigt efter det ultimata trosmönstret och byxmönstret!)

Man kan se hur han spinner och trampar där han ligger på strykbrädan. Jag hade lagt ut några trosor för att fota och lägga ut på sysidan men gav upp pga katten...

Postat 2010-04-18 20:38 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fynd

Igår handlade jag linnetyg, 5 meter grönt och 5 meter svart och det gick på 590 kronor. Gissa om jag var nöjd! Av en slump upptäckte jag att en butik - Kungslinet - på Kungsgatan hade total utförsäljning och då passade jag på, hihi.

Det gröna är "uppbokat", ska bli två klänningar. Har ett läckert klänningsmönster från Svenska Mönster, det ska läggas ut på snedden och då drar det ju lite tygåtgång men förhoppningsvis ska det räcka till ytterligare en klänning. Jag är ganska bra på att lägga ut snålt.

Jag har provtvättat en liten bit av tyget och mätt efter tvätt, det krympte väldigt lite. Ofta så tvättar jag tygerna innan jag syr, men ibland tycker jag det är lite tråkigt; tänkte nästan skippa det nu...

Är lite ivrig att börja klippa men först har jag en grillmiddag och en efterrätt att förbereda. Ja, man måste ju äta också!

Postat 2010-04-18 14:50 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Inspiration saknas

Å, vad jag avskyr när inspirationen tryter! Jag har egentligen sååå många idéer men de kommer liksom inte ut...

I juni ska jag på två större fester - lyckligtvis inte med samma människor som det kan bli ibland - vilket gör att jag faktiskt kan ha samma klänning! Bara jag kommer på en modell...men det är tomt i huvudet. Jag bläddrar i några tidningar, den är snygg, nä, den är också fin, nä, men kanske den modellen? Nä.

Jag tar fram ett papper och försöker rita. Blir några blommor (vårkänslor?) på papperet. Tar ett varv i (det städade) syrummet. Tittar och lyfter i några tyger. Det här är ju fin. Nä, vintrigt. Men det här fyndet då? Nä, inte svart.

Så här kan jag hålla på i dagar - vilket jag också gjort. I ögonvrån ser jag min halvfärdiga tröja ropa på hjälp, jag ser klänningen där skärpet ska ändras längta efter mina händer och jag ser den outklippta kjolen tråna efter saxen. Och jag vet att det är där jag måste börja. Ta itu med de ofärdiga spökena, för jag vet att när jag väl sitter där vid symaskinen och med mina tyger då ramlar inspirationen över mycket lättare.

Så vad gör jag? Jo, jag bakar en kaka och sedan börjar jag sortera lite matrecept...

Jaja, kanske imorgon! :)

Postat 2010-04-11 21:46 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons