Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Maries Mönsterfunderingar

Om sånt som jag hittar på nätet, i böcker mm om mönster och konstruktion. Kan kanske tipsa andra om något intressant, kanske får kommentarer? Skulle något få allmänt intresse så kan jag kanske starta en tråd i lämpligt forum istället men annars så stannar det här som mina enkla funderingar och noteringar. Det är nyttigt att tvingas formulera sig ibland. Håller hjärnan levande på en pensionär.

Ett litet exempel på fix och trix

I mitt förra inlägg visade jag på hur sanna modellbilder kan analyseras. Här tänkte jag visa en osann bild vid en mönsterpresentation.

Burda har ofta ganska intressanta bilder i sina presentationer av mönster i Burda Style. Den här är från mars-numret 2014 som redan presenteras som nedladdningsbart mönster på den tyska sidan men ännu (i början av mars) inte är utkommet i Sverige. Det verkar vara ett nummer med en del intressanta mönster men det som fångade mitt öga den här gången var att det så ut att vara använt en fotoeditor.

Modellbilden Mönster 134 mars 2014

Höger bröst har blivit väldigt suddigt. Det skulle vara ett bystinsnitt där men istället visade fotot något som bara inte kunde visas. Urringningen har ramlat ner och veckningen i midjan hänger över midjebandet. Kanske var klänningen för stor för damen den satt på? Flugan på skuldran verkar vara på väg att blotta behagen ännu mera. Undrar om de hade försökt stoppa upp livet med något? Med något mera än en människa alltså.

Hårslingan på vänster sida ligger så lämpligt över axeln och döljer något precis som flugan. Vänster ärmsöm ser ut som om den halkat långt ut på ärmen. Jag tror inte att denna klänning vinner någon deltävling i engelska GBSB-tävlingen.

Tekniska bilden visar hur det var tänkt. Det ser ganska bra ut.

Så kan vi se hur det blev på dockan också, här till höger. Det här livet är inte bra, inte ens på dockan. Något som man försökt fixa till i bilden ovan.

I ett annat Burda Style-nummer hade fotoretuschen tagit bort en halv utanpåliggande ficka på en byxa. Det hade antagligen varit fula veck just där. Jag tyckte först, "så elegant, hur har de gjort det här?", men insåg sedan att det var inte på riktigt, bara på låtsas.

Det är säkert stressigt vid dessa fotograferingar och en del syns väl först efteråt när man sitter med materialet och en deadline som man ska passa. Då blir det fix och trix.

Inlagt 2014-03-06 21:45 | Läst 9019 ggr. | Permalink

(Logga in för att skriva en kommentar)
2014-03-07 13:29   L E
Haha! Det var uppmärksamt av dig att hitta retuscheringen, men nu när du påpekat det ser man det ju väldigt tydligt. Det ser ju riktigt löjligt ut.

Men jag tycker nog faktiskt ändå att klänningen är snygg.
 
2014-03-07 08:18   Marie Gustafsson
Ja, jag tror faktiskt att jag ska köpa marsnumret av Burda Style och kolla längden på livkanten. Mitt intryck av Burdamönster är att de brukar hålla god kvalitet men att det som de sytt upp för fotograferingar inte alltid är så välgjort, att modellerna de använder vid fotograferingen inte passar till storleken som de sytt upp, samt att pressning och slutfinish på de uppsydda plaggen inte alltid hunnits med. Däremot har Burda ofta inte så bra underarbeten. Den här utformningen med det här tyget skulle nog må bra av infodring som stöder yttertyget. Troligen är den här inte fodrad, inget mellanlägg heller. Då får man kanske inte vänta sig bättre resultat. Jag tycker dock att foto/presentation har en undermånlig nivå i en del fall, det här är ett sådant bland inte så få andra. Ibland är mönster och illustrerande uppsydda plagg inte lika heller. Man har gjort ändringar av utformningen efter att man sytt upp plagget.
 
2014-03-07 06:24   Marianne R.
Intressant! Något att tänka på innan man köper dyrt tyg för att sy något av deras mönster.
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons