Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Bomull och Brodyr

Att använda sig av det man har eller hittar på loppis är en inspirerande utmaning.Dessutom är det så himla kul!

Ibland blir det fel

Jag vet inte om ni också har tillfällen då det ni gör blir fel och fult. Jag har haft en sådan dag idag. Tänkte att jag skulle sy en "slit och släng väska"till mig själv. Ni vet en sådan där som man kan kasta ner  börs och telefon i då man ska handla. Man har den en sommar och sedan har den gjort sitt.

Hittade två fina bitar av ett par slaktade jeans som passade, dessutom hade jag en bit vinrött balklänningstyg som räckte till att fodra väskan med. Fickor har jag ju gott om så det var bara att ta en. Allt var frid och fröjd tills jag skulle sy fast axelband och göra stickningarna upptill. Axelbandet sydde jag fast så att det snodde sig, tråden tog slut  när jag sytt halva, och jag hade ingen mer av just den färgen. Fram med skalpellen för att byta färg på stickningarn. Tråden som jag hade för lite av hade samma nyans som de befintliga stickningarna vilket kan vara snyggt. Hade tänkt att göra knäppningen av en tamp med tryckknapp. Tror ni att det blev bra med tryckknappen? Ja ni ser själva, det blev katastrof! Halva tryckknappen blev sned dessutom hamnade den snett på väskan. 

Som final så hade jag beställt varor från ett av de företag som finns på nätet. Saker som jag behövde till ett projekt. Jag har väntat och väntat och det har gått fler dagar än vad som är utlovat från företaget då det gäller leverans. Iallafall då jag kom hem från jobbet i  em så låg en lapp i brevlådan att de varit hit för att lämna paketet. Eftersomjag inte var hemma så måste jag vänta till måndag då paketet lämnas in på utlämningsstället. Paketet hade gott och väl rymts i brevlådan.

Men värre saker händer och har hänt. Ibland måste det bli knaskigt och tokigt för att man ska se när det blir bra. Jag syr mig en ny väska i morgon men utan tryckknapp, tror jag

Postat 2012-03-30 20:09 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Till en vän

Jag har en god vän som fyller jämt och jag bestämde mig för att sy en väska till henne. Som jag nämnt förut så är det väldigt roligt att sy något till en person som man har en relation till. Det blir mer personligt. Idèn till den här väskan kom till sedan jag tittat en veckotidning, i en stor annons från ett känt märke såg jag en väska som hade rep till axelband. 

     

Tyget kommer från en jeansbussarong. Jag hade turen och kom över en hel kartong av sådana. De är perfekta när man ska sy väskor eller andra saker som inte kräver långa tygstycken. Jeansbyxor har också sina begränsningar då det gäller bredden på tyget men jag föredrar nog ändå att sy av byxor. De är inte så perfekta utan lite nötta och skavda här och där vilket kan ge läckra detaljer.

 

 

 

Återanvändning
Postat 2012-03-25 10:23 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ibland köper jag nya tyger

En arbetskamrat till mig har blivit farmor igen och hon undrade om jag kunde sy ett barnvagnstäcke. Önskemål om färg var röd och turkos. Resten fick jag bestämma själv. Jag tycker oftast att det är lättare att sy saker till personer som man har en relation till, som till min arbetskamrat. Varför det är så vet jag inte men oftast brukar resultatet bli bra sådana gånger.

Det här täcket var det lite pyssel med då det gällde att hitta tyger som passade med varandra. Turkos är en väldigt bred färgskala och rött kan vara så många olika nyanser. Men det var med de här tre tygerna jag "gick igång" och nu är täcket levererat.

 

                          

Postat 2012-03-18 15:46 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Det är detaljerna som gör det

Nu sitter nog många och syr sommarkläder, så även jag. Då man har förmånen att själv kunna skapa sina egna plagg så kan det ju bli precis så personligt man vill. Det är ju oftast de små detaljerna som sätter den största prägeln. Ett blixtlås utan egentlig funktion eller ett mindre parti mönstrat tyg på ett annars enfägat plagg är små detaljer som kan lyfta ett vardagligt plagg. Brodyrer och spetsar kan göra underverk på de mest oansenliga kreationer.

         

       

Ingen av plaggen är av "köpetyg" utan det är loppis för hela slanten. Den vita brodyren på den blå klänningen hittade jag på just loppis och den var till och med bortsprättade från något och helt felfri. Sådana fynd kan göra en glad länge.

 

Postat 2012-03-16 20:03 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rester från min väst

Hej ! Minns ni  den långa linnevästen som jag sydde om till tunika? Det blev en bit över då jag kortade den. Av den biten sydde jag en väska.

 Jag behöll alla fållar och sömmar. Knäppkanten nålades fast lite snett omlott och sömmen doldes med ett blixtlås. Nertill sydde jag hör som syddes av, enkelt och smärtfritt. Tvättetiketten blev en rolig detalj på framsidan. Kring väsköppningen och på handtagen sydde jag fast ett dekorband i brunt och guld.

 Det är ganska roligt att se hur dekorationer kan förändra. Hade jag tagit spetsar och knappar till väskan hade den fått en halt annan framtoning

 

 

Postat 2012-03-12 15:38 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ett mönster olika saker

Jag brukar sy necessärer i perioder. Det finns ett mönster som jag använder som basmönster. Man kan variera det på olika sätt . Rak kant upptill, svängd kant upptill, förminska, förstora eller förlänga. De här två väskorna är sydda av det mönstret som jag helt enkelt förlängde. Det är ju det som är så härligt då man syr och skapar överhuvudtaget att det finns inga rätt eller fel.

Jag är inte så mycket för spikraka kanter eller exakta millimetrar. Då blir det genast tråkigt att sy och det är ju meningen att det ska vara roligt och kreativt. Den randiga väskans foder vek jag bara över kanten och lät det vara ojämnt. Kanten dolde jag med en brodyrspets.  Fickan sitter inte mitt på väskan eftersom det var ett litet hål i tyget just där. Det randiga tyget är köpt på tygloppis och det blommiga på väskan bakom är bitar ev en panelgardin. 

Postat 2012-03-11 09:10 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Provplagg

Hittade en modell som jag genast fastnade för men rekommendationen var att bara använda bielastiska tyger. Sådant kan trigga mig att testa om det ändå inte går att sy i annat tyg. Sagt och gjort! Jag ritade av mönstret i en storlek störra än vad jag normalt använder och klippt ut klänningeni ett lakan.

Åh den satt som en smäck! Jag blev så inspirerad att göra något mer med den här klänningen. För att få bort "luciaklännings känslan" sydde jag svarta sömmar fritt med maskinen. Jag sydde kors och tvärs utan att stanna för att inte få en massa trådändar. Runt ärmhål och halsringning sydde jag fast  rivna remsor av lakan. Remsorna sydde jag fast på rätsidan en bit från kanten. Nertill sydde jag också fast remsor men jag vek dem växelvis uppåt och nedåt. Eftersom det är ett provplagg så kan man ju testa hur mycket som man vill för att sedan överföra den man är nöjd med till det "riktiga" plagget. Det här mönstret kommer att bli ett favorit mönster till sommarens klänningar och linnen. Nu återstår bara en tvätt för att se hur det blir med remsorna. Det är det fransiga som jag vill få fram.

 

Postat 2012-03-09 09:19 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Före och efter

Ni har alla säkert sett i olika veckotidningar när man gjort om någon person. Då står det ofta före och efter. Jag har gjort om en kjol och spinner på den reportageiden. Kortet som visar före är ett dåligt tråkigt kort. Kjolen hängde i min garderob men hade som tur var inte krymt hm hm

Alla sömmar på kjolen var svarta och jag ville behålla den färgen. Jag klippte av kjolen ca 30 cm nedanför den nedre sommen på besparingen,för att kunna visa benen lite mer, det var också där som blixtlåset bak slutade.Det som klipptes bort sparades men jag tog bort fickan på sidan och alla hällor. Kjolen hade två motveck fram. Dessa sprättade jag upp så att jag kunde ta tillvara hela vidden. Ficklocket på fickan blev en ny ficka fram, mest som dekoration. De svarta virkade spetsarna som är sydda lodrätt sitter där motveckens sömmar varit.Spetsarna fick hänga ner en bit över kanten.

  

kjol
Postat 2012-03-08 12:12 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mera virkat

Jag tycker att det är så himla kul att virka smycken. Det har mest blivit armband som jag suttit på kammaren och virkat men nu har jag  också gjort två halsband. Båda två är gjorda som test för att se om det fungerade, det jag tänkt. Resultatet blev inte så tokigt.

Sedan är det fokus på kläder som gäller. FIck senaste Burda i går och där fans ett par otroligt söta blommiga shorts. Jag har redan en gardin som ligger färdig att klippas i.

 

        

smycken
Postat 2012-03-07 14:44 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Grönt är skönt

 

Grönt är skönt låter ett barn rim och jag håller fullständigt med.

VIrkad burk av tygremsor, virkad ficka på en klänning och en grön kökshöna

 

Grön tunika sydd i ett smårutigt bomullstyg. Dragspelsfickorna gör pricken över iet

Postat 2012-03-05 17:45 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sy om och förändra

Det finns många material som jag gillar att sy i men linnetyg är min främsta favorit. I min garderob hade jag en lång linneväst som jag köpt 1998. Har länge tänkt att jag skulle korta av den. I veckan tog jag fram den och provade den. Jag kunde inte ha den!!!!!! Den var för snäv ! Jag som trodde att jag inte vuxit ett dugg sedan 1998 ha ha. Västen var fodrad och hade klädda knappar.

 

Ok tänkte jag, jag testar att sy ut den. I mina lapplådor hittade jag EN linnefärgad gles panelgardin som jag kunde klippa ut två kilar av och ett beige bomullstyg. Bomullstyget fick bli foder. Det var ett riktigt roligt projekt faktiskt, då jag kommit över att  den var för liten. Kanske har den krymt där den hängt i garderoben sedan -98 ? Knappar och spetsar som passade hade jag så det blev en bonus.

                                                            

  

 

 

 

 

 

 

 

Postat 2012-03-03 15:57 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kombinera olika material

Det är ganska lätt att sätta en personlig prägel på de sydda plaggen om man gör oväntade kombinationer. Den här kjolen är sydd av ett tyg som är avsett för kappor och jackor köpt på loppis så klart. Det svarta tyget är ett balklänningstyg och spetsen är ett trikåspetstyg som jag köpt. Mönstret kommer från Burda. Kjolen är snygg både till vardags och till fest beroende på vad man väljer att  ha upptill.

   

kjol
Postat 2012-03-01 11:15 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons