Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Bomull och Brodyr

Att använda sig av det man har eller hittar på loppis är en inspirerande utmaning.Dessutom är det så himla kul!

Äntligen lite tyger

Ä N T L I G E N har jag kunnat köpa lite nya tyger! I tyghyllan har det gapat tomt ett bra tag nu.

 Bla så hittade jag ett svart linnetyg som jag bara ville ha. Är det något jag har för mycket av så är det svarta kläder. Men tyget hade en sådan härlig  struktur, tunnt utan att vara alltför sladdrigt men väldigt tätt. Att det kostade 49 kr /m gjorde ju inte tyget mindre attraktivt.

 Det var de sista tre metrarna de hade kvar så man hade satt ner det. De tre metrarna lligger i min hylla nu.

Hittade ett enkelt blusmönster i Burda, men en svart blus rakt upp och ner blir ju inte så kul. Istället för infodring så gjorde jag en färgglad infodring som fick sticka fram i hals och knappslå. Där knapparna skulle sitta valde jag att sätta fast öljetter och trä i ett turkost band. 

   

 

Postat 2013-08-22 20:45 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Dotterns hippieperiod är förbi

Vår dotter hade en period då kläderna skulle vara fotsida och tyget skulle vara hippi inspirerat. Hon hittade ett tyg som jag var väldigt skeptisk till då det gällde att sy i. Men till slut så hittade vi en modell som var lätt att sy. Hellång klänning sydd som en tub med dubbla breda resår upptill. Hon var väldigt fin i den klänningen, men hippi perioden tog snart slut och klänningen hamnade i min tygtunna där tvivelaktiga tyger brukar hamna.

En dag i våras fick jag ett "tygsug", ville så gärna sy något, men vad? Då hittade jag det här tyget och tänkte att så tokigt var det ju inte. Jag har ett bra klänningsmönster som jag ofta använder,modellen är enkel och det är ju tyget som bestämmer karaktären på  klänningen. Resultatet blev över förväntan och jag har använt  den här klänningen flera gånger i sommar.

Tveksamheten över tyget berodde på att det är ju inte precis ett bomullstyg, ganska glansigt.Vill man inte nåla tätt så  får man verkligen hålla tungan rätt i munnen då man syr. Har man lätt för att svettas är det här inget tyg att rekomendera. Trots det så blev resultatet ganska bra

Kläder till mig själv klänning
Postat 2013-08-03 19:12 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jag har bytt kläder

I lördags var det klädbytardag och som jag förstått det så var det klädbytardag på flera platser i vårt avlånga land just i lördags. Jag har inte hört talas om det förut, så när jag läste om det i tidningen började jag genast rota fram kläder som krymt i garderoben och som jag inte ville eller kunde sy om.

Måste säga att det var en rolig sysslesättning på lördag fm. Jag hade lämnat 15 plagg och hittade 11 plagg som jag tog hem. Några av dem var riktiga FYND, märkeskläder som jag genast kunde använda. Men jag tog också med mig några plagg som jag insåg att jag kunde sy om. 

Här är en tunika köpt på en av de stora kedjornas affär. Jag tog den mest för tygets skull, mörkblå bomullsvolie. Den var en storlek 44 så den var alldeles för stor för mig. I halsen och i midjan satt resår, bak satt ett knytband som skulle knytas mitt på ryggen.

     

 

Jag tog bort resåren i halsen och i midjan. Knytbanden bak sprättade jag bort och så klippte jag upp hela tunikan mitt fram. På så sätt kunde jag göra en v-ringning som satt högre upp. På sömmen som blev mitt fram , ända uppifrån och ner sydde jag fast knappar. Bak nålade jag ihop kanalerna för knytbanden mitt för varandra så att det blev ett lodrätt veck som jag sydde fast. När jag provade den var den fortfarande väl så vid i halsen. Detta kunde jag trolla bort genom att sy ganska långa veck på var sida om v-ringningen. Vips så fick jag en vardags tunika som inte kostade mig någonting, förutom arbetet men det är väl det som är grejen?

  

Postat 2012-04-24 19:36 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Onödig utgift

Åh, när jag vaknade i morse var jag full av energi. Jobbade kortdag och sedan skulle jag åka till frissan. Som jag har längtat. Efter besöket hos frissan skulle jag gå och köpa nya träningskläder. De kläder jag haft de senaste åren har jag övertagit från ungdomarna, sådant som de inte vill ha. Jag brukar tänka att de duger till mig, jag ska ju bara gå/jogga. Är det någon som känner igen sig i tänket?

När jag var nästan färdig hos min frisör så höll tiden på att gå ut på parkeringen, hon erbjöd sig att gå ut och betala eftersom jag satt och torkade håret. När hon kom in igen så sa hon" Du har fått böter" Ha,ha lustigt! Var min reaktion. Men det visade sig tyvärr vara sant. Jag hade ställt mig med bilen i fel färdriktning. Helt idiotiskt och klantigt kan man tycka efteråt. 600 kr kostade detta.!!!! Jag får nog träna i ungarnas avlagda kläder ett tag till. 

Jag tröstar mig med att visa en tunika som jag sytt av ett gammalt blommigt tyg som jag fått av min mamma. brodyr och en gardinkappa som jag köpt på loppis. Över brodyren har jag sytt fast ett beige sidenband Tunikan passar nu på våren eftersom det är inte läge att ha kortärmat ännu.

   

 

 

Postat 2012-04-11 19:06 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ett sätt att dölja fläckar

Jag hade köpt en svart bas t-shirt från ett känt märke. Efter några gångers användande så fick jag  färgstänk av färgtoning på den. Inte mycket men utspritt mitt fram. Det är som bekant av misstagen man lär sig, om man kan kalla det misstag. Klantighet passar nog bättre. Jag har i alla fall införskaffat en cape att skydda kläderna med i fortsättningen.

Eftersom kvaliteten på t-shirten var mycket bra så ville jag inte kassera den. Och efter en stunds letande så hittade jag en bit svart skinn som jag fått av någon för länge sedan.

Jag började med att sprätta bort ärmarna och använda som mall till ett par ärmar i skinn

Mitt fram behövdes något för att dölja fläckarna som var ganska ljusa.Prövade först att sy på knappar men det blev inte bra. Att sy fast flera blixtlås blev för tungt, tyget bubblade sig. Jag klippe ut en kil av skinn och sydde fast den med en krokig söm.

När jag sedan fotade t-shirten så tyckte jag att det såg lite fånigt ut med den där kilen, så jag tog det som var kvar av den svarta spetsen jag använt till jeanskjolen

Resultatet får mig att tänka på läderlappen. Det är ibland svårt att göra bilderna rättvisa för plagget. När jag tar på mig t-shirten blir ärmarna en läcker detalj. Jag gillar möten med olika material. Jersy, skinn och spets är en bra kombination.

Postat 2012-04-01 09:36 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Det är detaljerna som gör det

Nu sitter nog många och syr sommarkläder, så även jag. Då man har förmånen att själv kunna skapa sina egna plagg så kan det ju bli precis så personligt man vill. Det är ju oftast de små detaljerna som sätter den största prägeln. Ett blixtlås utan egentlig funktion eller ett mindre parti mönstrat tyg på ett annars enfägat plagg är små detaljer som kan lyfta ett vardagligt plagg. Brodyrer och spetsar kan göra underverk på de mest oansenliga kreationer.

         

       

Ingen av plaggen är av "köpetyg" utan det är loppis för hela slanten. Den vita brodyren på den blå klänningen hittade jag på just loppis och den var till och med bortsprättade från något och helt felfri. Sådana fynd kan göra en glad länge.

 

Postat 2012-03-16 20:03 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Grönt är skönt

 

Grönt är skönt låter ett barn rim och jag håller fullständigt med.

VIrkad burk av tygremsor, virkad ficka på en klänning och en grön kökshöna

 

Grön tunika sydd i ett smårutigt bomullstyg. Dragspelsfickorna gör pricken över iet

Postat 2012-03-05 17:45 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ännu mera loppistyger

Jackan är sydd av ett bouclé tyg som är köpt på loppis, tror att jag betalade 15 kr för den biten. Spetsar och knappar har jag sedan tidigare. Axelbandet på klänningen är sydd av ett svart bomullstyg som jag sytt fast spets på. Synlig söm med grå tråd som är sydd krokigt. Klänningen tål att visas trots att den inte är sydd av ett loppistyg. Den har jag använt linnetyg till.

Min provdocka som jag löst på auktion för ca 25 år sedan har fått en "nyckelbensskada"men hon får stå modell ändå.

 

                           

                         

Postat 2012-02-28 20:44 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mera loppistyger

Jag har köpt massor av tyger på loppis. Oftast är det tygstuvar som är ca1-1,5m Den här tunikan blev till av ett sådant tyg.. Blixtlåset är fastsytt utanpå som en dekoration och fickan kommer från ett par jeans. Jag har använt mig av ett mönster från Allt om handarbete. Oftast hittar jag ett mönster som jag gillar och  använder det som basmönster. När man väl kommit igång med att sy av begagnat så lär man sig att se möjligheterna i det man hittar eller redan har. Kanske är det en del av utmaningen.

tunika Återanvändning
Postat 2012-02-16 09:06 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons