Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Lisbeths blogg

Bloggen kommer att handla om sömnad, det är mitt största intresse, men också lite av vardagen och livet i allmänhet.

Mellandagar med snuva

Julen gick mycket bra, vi hade en trevlig kväll. Rummet blev klart, julgardiner i de två fönstrena, sydde utav ett par julgardiner jag hade liggande i skåpet sen tidigare. De var för långa så det blev avklippning och ny fåll samt veckbandslängd på dessa. Till altandörren var tyget jag tänkt på precis det jag hade i minnet. Passade perfekt i färger. Tyget som blev över räcker inte till gardiner till  fönstrena, jag tror inte att det hade blivit bra i alla fall. Kanske kan det bli en kudde utav det. Tyget är stormönstrat och mönstret hade inte kommit till sin rätt till de mindre fönstrena. Så nu ska jag jaga gardintyg då det snart är dags att byta ut julgardinerna.

Även tyg till kapporna i köket och matplatsen ska införskaffas, hade hissgardiner där tidigare men nu åkte de i tunnan, jag sydde nya kappor i jultyg där också. Fönstrena är valvade så jag har satt gardinstången på själva fönsterkarmen.

Vi snörvlar och hostar, min make och jag, influensaliknande symptom, hoppas vi är bättre till Nyårsafton.

Ha det bra

Lisbeth

 

 

Postat 2007-12-29 15:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Inför julafton

Julmarknaden gick si så där. Det var något fel på värmeanläggningen så vi stod med ytterkläder inomhus. Jag sålde en del, fick igen avgiften och lite till. Grytlappar med julmotiv, pulsvärmare och julstrumpor gick bäst. Det var ca 14-15 hantverkare som ställde ut sina alster, vackra träsnidade saker, smycken, scrap-booking med julkort, dockkläder, änglabordet (allt med änglar, textil, trä, brevlådor, smycken m.m.) tovat, två med lapptäcksarbeten, julbockar klädda med granris, även Röda Korset hade ett bord, och en del till. Det fanns lite av varje där.

Rummet är nu i stort sätt klart, fattas lite lock och kontakter till det elektriska, dessa kommer på ikväll då vi ska börja möblera. Idag ska jag tömma bokhyllan, den ska flyttas in. Sen ska jag leta i mina tyger, jag har för mig att det  finns ett tyg där som passar till gardiner. Ser det framför mig och tror att det blir perfekt. Men minnesbilden kan vara fel så jag får se om det blir detta eller ett besök på Stof och Stil. Ska även ha tag i gardinstänger.

Julsömnaden är i nästan klar. Jag fick en idé till julbordsdukningen. Jag har sytt var sitt hjärta med broderat God Jul och så namnet på mottagaren, dekorerat med olika band. Inget hjärta är det andra likt, var och en ska få sitt julhjärta. Jag ska nu sätta i band så det kan hänga, sy ihop dem och fylla dem med vadd. Det ska bli små paket som ska ligga vid tallriken. Förra gången jag hade julgäster gick jag på keramikkurs och gjorde hjärtan med plats för ett värmeljus, ristade namnet på julgästen och glaserade i rött. De fick var sitt vid bordet, det blev uppskattat. Så i år blir det sydda julhjärtan till gästerna. Jag har även gjort några till mina allra bästa vänner, de ska få dessa med posten istället för julkort.

Det känns som om det är mycket kvar till jul, tiden kryper närmare i allt raskare takt. Julklappsinköpen är inte klara, inte julmatsinköpen heller. Julstädningen har fått vänta tills rummet är klart. Så det full aktivitet de närmaste veckorna, men det ska nog gå. En sak i taget utan att tänka för mycket på vad som inte är gjort. Det är oftast det som stressar, allt som ska göras och ligger framför.

Idag blir det bokhylletömning och hjärtsömnad som jag koncentrerar mig på. Resten får vänta till imorgon. Eventuellt en tur till Stof och Stil ikväll om inte gardintyget är vad jag har har på näthinnan.

Postat 2007-12-11 09:37 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Snart julmarknad

Nu närmar det sig julen, lite mer än en månad kvar, men tiden går fort. Jag ska för första gången stå på julmarknad och symaskinen går varm för att kunna täcka bordet med julalster. Det blir inte endast julinspirerade alster. lite vinter också, pulsvärmarna ska jag ta med mig. Lite kuddar kanske, lite bordstabletter. Det är svårt att veta vad som kan tänkas vara intressant för besökarna och vilket pris jag ska sätta.

Efter julmarkanden den 25 november, har jag bestämt mig för att packa ner i syrummet. Varför kan man fråga sig, jo rummet ska vara gästrum under julhelgen. Vi får julgäster, 6 personer ska övernatta två nätter. Någon kanske stannar längre. Som det ser ut nu får jag knappt själv plats bland tyger och annat som av någon anledning ligger utspridda i rummen. Min man kom upp till syrummet igår, tittade förfundrat på de utspridda tyger, han sa inget men såg ganska chockad ut, gick ner för trappan igen utan att ha yttrat ett ord.

Rummet vi renoverar ska helst också vara klart innan jul, vi ska alla sitta där när det är dags för Kalle Ankas Jul. Två utav väggarna har varit ytterväggar och är av tegel, dessa har min man nu fogat och ska slamma efter det har torkat. Fortfarande är det puts och bruk lite här och där, men inte så mycket som tidigare. Någon dag till sen ska det målas på väggar och tak. Jag tror nog att vi ska hinna med detta till jul. Det ska bli kul sen att inreda, vi har bestämt oss för att köpa ett nytt soffbord och en ny matta, sen behöver lite annat också bytas ut,  men det får komma efterhand. Nya gardiner och lite nya kuddar ska det också bli.

Denna vecka ska jag börja på en dagverksamhet för långtidssjukskrivna. Ska bli kul att komma ut lite om dagarna, träffa folk och prata lite strunt över en kopp kaffe. Det är trist att gå hemma om dagarna när alla man känner jobbar. Visserligen har jag symaskinen och katten, men lite mer behövs känns det som. Genom dagverksamheten ska jag prova på vattengymnan igen, testade för något år sen, men musklerna hängde inte med. Detta ska vara en lätt-gympa i vatten, hoppas mina muskler klarar utav det. Sen ska jag börja på en skrivarkurs, ,Skapa med ord, som författare Ulla Sandén ska hålla i. jag hoppar in i kursen nu och börjar sen igen efter julhelgerna. Ulla Sandén har skrivit en bok "...och jag vill leva" , har inte läst den, kanske jag skulle göra det så småningom.

Ha det bra

Lisbeth

 

Postat 2007-11-19 09:23 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Dimman har lättat

Nu är äntligen golvslipnigen och klinkersättningen klar. Med klinker på golvet ser det lovande ut, det kan faktiskt såsmåningom kan bli ett rum utav det. Kvarstår målning av väggar och tak, och välja färg, det är inte så lätt, men ljust ska det bli i alla fall.

Jag krigar fortfarande med dammet, det finns överallt, men jag tror och hoppas att jag går segrande ur den striden. Det tar på krafterna, men det gäller att se det som är gjort och glädjas åt det istället för att se berget av damm som fortfarande ligger kvar. Att ta pauser från städningen är också viktigt, sypauser t.ex. är ett utmärkt sätt att få nya krafter och återhämtning för den fortsatta striden mot dammet.

Idag har jag sypausat efter 1½ timmes städning, sytt lite julhjärtan och julpåsar till julmarknaden, lite småpyssel lagom för kortare sypauser. Min vänninna och jag ska stå på Tygelsjö julmarknad i år, den 25/11. Det ska bli kul, det brukar vara så fin julstämning på julmarknader och även om det inte blir någon försäljning så brukar det vara kul. Platsen som vi delar på kostar inte mer än 200 kr, alltså vardera 100 kr och det är överkomligt.

På lördag är det bio inplanerat, har inte varit på bio på mycket länge, minns inte när det var sist. Vi ska se Solstorm, filmatiseringen av Åsa Larssons bok. Jag har läst boken och då känns det lite roligt att se filmen också. På fredag blir det också film, framför TV:n, Camilla Läckbergs bok Isprinssessan visas i SVT1, boken var bra så det blir nog filmen också. Härligt med en hel film utan reklam.

Nu blir det ett tag till mot dammets försvinnande, en sypaus till ska jag ha i eftermiddag, fick nya idéer när jag satt med påsarna. Märkligt, men det sker nästan alltid, när jag sitter och syr så sätter hjärnan igång med nya projekt, och ibland måste det testas omgående. Vilket resulterar i en hel del UFO:n. Men nu har jag istället bestämt mig för att ha papper och skissblock i närheten av sybordet, ideéerna får bli skisser tills vidare.

Ha det bra

Lisbeth

 

 

 

 

Postat 2007-10-31 12:20 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bo i dimma

Igår slipade hantverkaren betonggolvet i det rum som renoveras, det ska bli rakt och fint underlag inför klinkersättning. Han hade inte i förväg berättat vad han skulle göra denna dag, för då hade jag kommit igång med plast och häftmaskinen/tejprullen. När han öppnade dörren var rummet ett rökrum, helt dimmigt, själv stod han som en snögubbe mitt i detta.

Vi bor i ett äldre hus, ursprungligen byggt 1911, med gamla spegeldörrar, karmar och trösklar, inte helt tätt om jag säger så. Hela huset är täckt av putsdamm, från golv till tak, golven, tavlor, lampor, böcker, bord, stolar, stoppade möbler, växter, kläderna och skorna i hallen, alla saker, ALLT har detta putsdamm. Igår orkade jag bara inte se detta, låtsades som ingenting, som strutsen med huvudet i sanden satte jag mig att läsa sista boken av Åsa Larsson, Svart stig. Imorse gick jag upp på ovanvåningen till mina tyger och symaskin, fortfarande med skygglappar. Märkligt beteende.

Men det är bara att se sanningen i vitögat. Det blir till att städa hela huset, från golv till tak. Idag kommer inte hantverkaren, flytspacklet ska bränna innan det är dags för nästa moment, grundmåla gipsväggarna, tror jag. Hoppas bara han är klar med slipmaskinen.

Jag vet knappt vart jag ska börja, men jag startar nog med golven, sen badrummet och köksbänkar och matplats, så vi inte får damm i håret efter duschen eller i maten. Kaffet blir nog inte heller så gott med puts i bönorna.

Det känns faktiskt tröstlöst och som ett evighetsarbete, dessutom är hantverkarna inte klara på länge än, det kommer kanske mer damm och elände. Jag har ju precis haft samma elände på ovanvåningen och nu är det här nere.

På söndag ska jag och min vänninna till Färg & Form i Malmö, de har jubileumsöppet då, jag får nog trösta mej med lite inköp där.

 

 

 

 

 

Postat 2007-10-25 13:04 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

3 änglar i rad

Jag har för första gången tagit en nätkurs hos Quilt University, "Elegant Angel". Mitt första kursalster är klart, nåja inte riktigt än. Den inre smala ramen är på sydd, den yttre lite bredare ramen är ännu inte där. När jag startade med änglarna och valde tyg till bakgrund och änglarna hade jag en tanke att använda batiktyget i bakgrunden till även till den yttre ramen. Men det såg inte så bra ut som jag hade trott, så nu får jag hitta ett annat alternativ. Batiktyget har jag haft liggande ett tag, köpte det utan att egentligen veta vad jag skulle ha det till, ett sådant där Måste-Ha-tyg som jag stöter på lite då och då.

Änglarna är sydda i paper-piecing, en teknik jag är förtrogen med, tog en kurs där jag inte skulle vara helt nybörjare och så tyckte jag om mönstret. Nu när jag väl kommit igång så ska jag inte fega utan ta en kurs där det blir en utmaning och jag kan fortsätta lära mig något nytt. I denna kurs finns beskrivning på olika tekniker att sy paper-piecing på och jag ska prova ytterligare en ängel i den för mig obekanta tekniken, vem vet, kanske är detta ett bättre och enklare sätt.

Det går tyvärr fortfarande inte att ladda upp bilder direkt här till bloggen utan jag får hänvisa till mitt album om någon är intresserad av att se mina änglar.

 

 

 

Postat 2007-10-22 09:11 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Inklämd i bygget

Mitt i rummet sitter jag vid min symaskin omgiven av byggmaterial och övriga möbler som alla står även de i mitten av rummet. Tygerna ligger inte där de brukar vara, trådasken, nålasken och andra askar befinner sig inte staplade på sidobordet. Min vita trådrulle är spårlöst försvunnen. Bokhyllan med mina syböcker är nermonterad, syböckerna och mönstrena har hamnat mellan två större möbler, ikväll får jag ha flytthjälp så jag kan få fram dem. Trots plastöverdrag är skärbordet konstant täckt av  damm. Det är betydligt omständigare att sy något i denna röra och begränsade plats. Jag hade tänkt göra ett uppehåll vid symaskinen tills det var klart, men det har varit svår abstinens.

Så det blev av med plastöverdraget, dammtrasan svepte kvickt över skärbordet, tygerna åkte fram och täckte snart gästsängens hela omfång. Jultygerna ligger vid huvudkudden, barntygerna i fotändan och alla andra där emellan. Nu ska jag sy julklappar tänkte jag, men då kom ett mail från Quilt University, jag har ju anmält mig till en kurs där, och det var redan första lektionsbrevet som damp ner på mailen. Tiden går fort, tänkte att det skulle nog vara klart i rummet tills det var dags med kursens första brev, men så blev det inte. Jultyger och barntygerna får vänta ett tag för nu ska det sys änglar, Elegant Angel heter mönstret, sys i paper-piecing. 

Jag har satt igång med en rad änglar, fem änglar i rad har jag tänkt mig, två är klara och den tredje på gång. Tygerna jag använder är nästan huvudsakligen batiktyger, förutom vingarna.

I kursbrevet beskrivs olika tillvägagångssätt att sy paper-piecing, den teknik jag brukar använda, att sy från baksidan och även en annan metod där man syr från framsidan. Dessa fem änglar syr jag som jag brukar, sen ska jag sy en separat ängel i den andra tekniken, för att testa denna metod.

Idag ska jag besiktiga bilen, alltid ett orosmoment, bara inte de hittar fel som kostar för mycket att reparera. Vi är beroende av bil i vår vardag, här i byn finns inga affärer eller annan service. Fast vi har ju förståss macken, med lite mjölk och bröd om man skulle ha glömt handla någon enstaka vara. Men de är dyrare, glömmer aldrig att jag fick betala 45 kr för ett halvt kilo kaffebönor. Skulle ha gäster och upptäckte en ½ timme innan deras ankomst att jag hade slut på kaffet.

Jag längtar riktigt mycket efter att allt ska bli klart här hemma. Det är en faslig röra överallt och mycket svårt att hålla rent.

Postat 2007-10-19 10:34 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Hemma från Skiathos

En vecka på ön Skiathos bland Greklands alla öar har gjort gott. En vacker ö med härliga badstränder. Vi solade och badade i strålande sol, en dag var det lite molningt, då passade vi på att ta hyrd vespa upp i bergen, fantastiska vyer. Vi hittade en restaurang med mycket god mat, vällagad och smakfull, trevlig personal och rimliga priser, Nikos restaurang, ligger på paradgatan i Skiathos stad.

Kilona har ökat en aning men det får jag jobba ner, bl.a. ikväll då Linedansen börjar. Kursen startade egentligen förra onsdagen men då var vi i Grekland så jag får hoppa in på andra kurstillfället. Danserna de lärt ut är The Spirit Moves och Kick Around, kvällens dans ska bli Rhytm Rock.

Det har inte blivit någon sömnad dessa två dagar, det har blivit tvätt, tvätt, tvätt, en himla massa tvätt. Även tyger har jag att tvätta, det låg ett paket från USA när jag kom hem.

Jag ska ha födelsedagsfest på fredag kväll, så imorgon blir det spisen och ugnen som får gå varma. Jag köpte en kokbok i Grekland, "The Best Traditional Recipies of Greek Cocking, 221 recept, till fredag ska jag prova Moussaka. Texten är på engelska men det ska nog gå bra.

Nästa vecka är helt fri från åtaganden, förutom tandläkarbesök, så då blir det tid till sömnad.

Ha det bra

Lisbeth

 

Postat 2007-09-26 16:28 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ur kaos kommer det ...

Mitt sybord står mitt i kaoset på ovanvåningen. Lådor och skåp med tyger och annat är barrikerad av andra möbler. En vägg ska rivas, trappans uppgång ska ändra vinkel så det blir mer plats i själva uppgången. Vilket är befogat, det finns ca 60 cm:s bredd där uppgången nu är och att flytta en skorstensstock är lite besvärligare än att riva en vägg och flytta översta trappsektionen.

För att försöka se det på den positiva sidan så blir hela ovanvåningen förändrad och jag har börjat så smått fundera och skissa på nya placeringar av sybord, vävstol, målarplats etc. De två rummen blir till ett, fast en bit vägg ska nog vara kvar. Ena delen är tänkt som gästrum/tillfälligt barnrum när barnbarnen kommer på besök. Så det blir en plats som kommer att andas lek och kreativitet.

Vi har kvar lite "utejobb" på huset också, tillbyggnadens fasad ska slammas, putsat och målas, så det har blivit prioriterat så länge det är väder till att göra utejobb. "Mitt" rum får vänta tills det är klart.

Det har blivit lite enklare sömnadsarbeten, jag har skurit och klippt på köksbordet och suttit inklämd vid symaskinen där uppe och sytt sömmarna. Upp och ner för trappan har lämnat spår, trådar visar vägen till symaskinen så det är ingen risk att jag inte hittar den i röran. 9 kuddar har jag sytt ihop av tyg jag köpte på symässan i Malmö, kompletterat med linnetyg till baksidan inköpt på Stof och Stil. Knäppning bak med tryckknappar. Bild kommer i mitt album.

 Nu ska jag och maken ta en vecka i solen, vi åker måndag den 17:de till Skiathos, Grekland tillsammans med några vänner. Upp i ottan blir det, tåget från Svågertorp till Kastrup går kl 05.11, då vi blir hämtade av taxi måndag morgon 04.30. Tidigaste laget, å andra sidan är vi på plats vid ca middagstid, lagom till en Grekisk sallad med Mytos och hela eftermiddagen i solstolen.

 Ha det bra

Lisbeth

 

 

Postat 2007-09-14 09:58 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ännu inget syrum klart

Suck, ve vad trist. Under tre veckor har hantverkarna arbetat på och i vårt hus, nu är de äntligen klara. Men, ovanvåningen ska fixas till ytterligare, vilket vi ska göra på egen hand. Det lär dröja innan jag får mitt syrum klart, nytt golv, väggarna ska målas eller tapetseras, ett diskussionsämne här hemma. Jag får ta mig en funderare på en alternativplan, Plan B är att jag drar ner tyger, rullknivar, skärmatta, symaskin och allt som hör till sömnaden till nedanvåningen, där det enda lämpliga bordet är köksbordet. Inte kul, men det kliar i fingrarna.

Under tiden jag otåligt väntat på syrummets iordningsställande har jag stickat pulsvärmare, har nu 17 par klara och några ensamma experiment-pulsvärmare. Jag har utgått från några mönster och sedan själv börjat hitta på egna varianter. Jag tänkte lägga in dem i mitt album, men jag har fullt där, 101 bilder, och måste ta bort bilder för att få plats med dem. Kan inte bestämma mig för vilka bilder jag ska ta bort, men jag ska försöka bestämma mig.

Det går fortfarande inte att ladda upp bilder till bloggen, utan att först ha lagt in dem i albumet och kopiera därifrån. Hoppas att det snart löser sig med bildproblemet.

Postat 2007-08-31 09:44 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons