Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Annas blogg

Handarbete för nytta och nöje En lisa för själen

Det var bättre förr? eller?

Tänk vad allt utvecklas och jag sitter ändå med min knyppeldyna, vävstol, stickor eller virkkrok som ser ut ungefär som de har gjort i flera hundra år. Jo kanske det MEN skillnaden är enorm för övrigt. Jag kan med några enkla klick på datorn drunkna i nya mönster och ideér. Jag kan enkelt prata med människor med samma intresse från när och fjärran. Det stannar inte ens inom landets gränser utan plötsligt lär man sig vad allt heter på engelska, tyska, norska, finska etc och nya möjligheter öppnar sig.
Det som stör mig är att garn och tyg kostar betydligt mer än att köpa färdiga alster. Okej kvalité kanske någon säger. Men det är inte alltid så heller. Jag har märkt att det jag gör själv tenderar jag verkligen att spara och använda längre än det jag köper på reastället på någon stor klädkedja bara för att märka att halva stan har likadana. Inte så att jag absolut måste sticka ut och vara annorlunda, men lite personligt skadar inte. I höst har det varit enkelt. Det finns inga lila kläder i butikerna!! Alltså blir det inget handlat heller. Så bättre är tillgänglighet och att det är billigt att köpa klart. Sämre är att fare trade och kvalite får stå tillbaka för en slit och slängkultur som spinner hjulen allt snabbare. I indien får en massa människor cancer för att jag vill ha färgade tyger som tål hantering. I andra länder är blir vattnet förstört för att jag vill ha jeans. Jag läste att för att tillverka ett par jeans i typ indien går det år 10 000liter vatten. Källa: http://www.drickkranvatten.se/virtuellt-vatten

Men vad vet vi om tyget vi köper? Om garnet? Måste vi odla typ lin och häckla och schäkla eller vad det heter, spinna och väva själva? För att säkerställa att det är så miljöekonomiskt som möjligt? Nej, nu blir jag bara snurrig om jag ska fundera mer på det här. Bäst att göra lite nytta istället..

Anna spekulerar...

Inlagt 2013-11-19 19:01 | Läst 4624 ggr. | Permalink

(Logga in för att skriva en kommentar)
2013-11-22 11:16   Ulrika Lindh
Jag säger som Pia det är kul att läsa dina funderingar. Själv tänker jag mycket när jag ska handla och väger hela tiden om jag är i behov av det jag "nyper" i. Handlar mindre och mindre kläder känns det som.
 
2013-11-20 17:57   Pia Lindemann Larsen
Spekulera du på... roligt att läsa...
Hoppas att du hinner med lite kul emellanåt.
Mvh Pia
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons