Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Annas blogg

Handarbete för nytta och nöje En lisa för själen

Etik, miljö och jantelagen.

Jag har fått svårare att skapa för skapandets skull. Jag har slutat tro på marknadsekonomi och produktionsöverflöd. Det här ställer till det när jag ska handarbeta. Jag har börjat tänka precis som när jag handla saker. Behöver jag VERKLIGEN detta. Jo jag behöver handarbeta, men behöver jag slutprodukten. Skulle jag vara onödigt rik kunde jag sy och ge till välgörenhet men det räcker inte börsen till för. Att som jag gjorde sy upp lapptäcken, pannlappar och annat för att sedan kränga är ju roligt men var finns marknaden idag? Varför ska jag skapa en massa saker som ingen frågat efter? Då är jag ju med och skapar den värld av överkonsumtion som jag skulle vilja vara med och ändra.
Billiga kläder och textilier får mig att tänka "äsh, den var ju ändå så billig" så kan jag överkonsumera eller bara slänga när jag blir less på dem. Det känns inte bra. Inget är "billigt" att tillverka när vi tänker på vilka resurser som går åt.
Grundregeln blir alltså: Bara skapa sådant jag har behov av. Gäller även saker som mina nära och kära har behov av.
Till min butik: Bara sy upp ett provarbete och sedan göra fler eftersom. Kanske göra en pärm med prover för folk att bläddra i och sedan beställa. Eller gå över till att bara göra lagningar och ändrigsömnad... Fy vad trist. Nä, lite projekt för kreativt nyskapande behöver jag för att överleva.
Åsså jantelagen då, varför ska jag sy mina lapptäcken när alla andra kan göra lika snygga eller snyggare. Vad får mig att tro att det JAG syr skulle ha något värde alls? Varför skulle jag tycka att jag är värd betalt för att utföra det jag älskar?

Så! Nu ska jag laga en bunt med jeans igen åt pojkarna...

Anna med höst i sinnet.

Inlagt 2013-10-09 20:45 | Läst 4293 ggr. | Permalink

(Logga in för att skriva en kommentar)
2013-10-16 20:14   Aina Svensson
Jag behöver inte heller en del av det jag skapat.
Människan behöver ha något att ägna sig åt på fritiden. Många har valt sömnad. Andra väljer tex motorsport. Vad kostar inte den i miljöhänseende? Jag har inte dåligt samvete för jag syr. O tänk så kreativa vi blir efter hand. Den kreativiteten
smittar!
 
2013-10-14 19:48   Pernilla Fe
Ja sådär tänker jag också. Inte mycket av det jag syr är ju faktiskt något vi BEHÖVER. Det som behövs mest är ju lagningar av olika slag. Kan väl vara kul om man gör något fint av lagningen men inte så roligt i längden. Men det är den enda hobby jag har så jag fortsätter sy ändå.
 
2013-10-09 23:24   Prinsessan Rosa
Jag förstår din tankegång exakt. Det händer ofta att jag ser en teknik jag vill prova eller en sak jag vill göra. Direkt kommer tanken - vad ska jag med detta till?
Det är ju göret som är det roliga. I görets glädje ligger värdet som inte kan mätas i pengar utan endast i en arbetsyta i skapandekaos och med drivor av trådar under sockarna och det där fåniga leendet när man lyckats göra något som man är nöjd med.
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons