Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Annas blogg

Handarbete för nytta och nöje En lisa för själen

Skånsk knyppling och en livlig fantasi.

Nu har jag varit på biblioteket igen. Lånade rubbet av knyppelböcker. Vilket bara var fem. En är om skåns knyppling. Där kommer det nya begrepp att lära sig. Treslag och fyrslag. De är som Vadstenaknyppling fast tvärt om. Vridning, korsning, vridning, korsning... Det fick ju min hjärna att sättas i spinn. Så nu har jag två teorier varför det blev så. (kanske 3)

1. En medelålders kvinna hade städat ur sin mormors hus och kommit över en knyppeldyna. Hon minns hur mormor satt där och mumlade: korsning, vridning, korsning vridning. Eller hur var det nu? kanske var det vridning, korsning, vridning, korsning. Så hon bestämmer sig för att testa lite och gör då alltså "fel" och skapar en egen nisch.

2. Två systrar tävlade om allt. De var ständigt osams om både det ena och det andra. Så skulle de knyppla och givetvis blev det en tävling av det hela. "jag kan göra snyggare spetsar dig" nähä, jag slår var dom att du inte ens vet hur man gör rätt, men du gör ju fel, det gör jag inte alls...

3. Vadstena har nästan patent på knypplingen. En Pitebo flyttade till skåne och tänkte. "Tyger och spetsar av alla de slag, det kan vi göra själva" men för att inte tagga på copyrighten så gjorde man lite ändringar bland annat slagordningen.

Eventuella Pitebor, det var en komplemang :) för er som inte hajjar ett dugg om vad jag talar om får lyssna på denna. http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=ukI2-oCTHJE&feature=endscreen

// Anna

Inlagt 2013-05-09 11:21 | Läst 3424 ggr. | Permalink
Kategorier:
Allmänt om handarbete 

(Logga in för att skriva en kommentar)
2013-05-18 09:25   Anna Söderström
Nä jag trillade över dem också när någon spelade dem i en bil för sisådär 25 år sedan. Men det finns några strofer i den som är ytters speciella för mig och min man idag :)
 
2013-05-13 21:40   Camilla Ternegren
Kul med en referens till Euskefeurat. Du kanske har dem med modersmjölken, men så är det inte för mig som kommer från västkusten. Men jag gillar dem skarpt. Trillade på dem av en slump för så där 25-30 år sen, när jag var uppe i fjällen första gången. Köpte de flesta av deras skivor. Såg dem live igen i Göteborg för några år sedan när de återuppstått.
De här tankarna dök upp i mitt huvud för att jag läste/lyssnade på det du skrev. Trevligt.
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons