Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Funny Bunny

Blus 1895-tal Gigot-ärmar!

Jag har beställt 3 mönster från Truly Victorian och fått hem dem i veckan. Det är första gången jag beställt därifrån och när jag bläddrade genom papperen och tittat på mönsterdelarna så ser jag genast att det är mycket bättre än Butterick-mönstret jag hade som jag sytt min första 1800-talsstass av. Ser mer historiskt korrekt ut och mindre "formlös säck".

Det jag beställt var:

1896-blusliv

Olika 1890-talsärmar

Turnyrmönster (för framtida planer på 1880-tal)


Jag tänkte sy blus av samma tyg som jag sydde kjolen av så jag har två blusar. Den jag redan har är vit och mer vardaglig(?) så jag ville ha en lite mer fancy. Också långärmat och med krage. Funderar på att sy tokigt stora gigotärmar. Men det beror på tyget också. Tyget jag köpte från Skroten hade ca 1 meter lång repa i (!!) och pga att jag bodde så långt från skroten och tidsbrist så orkade jag aldrig klaga på dem. Så jag får hämta ner tyget igen och kolla om jag kan göra något av det, klippa runt repan. Eller om jag får lägga ner planerna. ;) Eller göra kompromiss med enklare ärmar.

Här är en bild på hur gigot-ärmar ser ut. Gigantiska alltså. :)

Modetryck 1895

1800-tal blusliv gigot viktoriansk
Postat 2012-08-31 18:42 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Dam(haha inte är jag någon dam!) anno 1895

Jag har varit lite dålig med att posta blogg om klädsömnaden inför Viktorianska picknicken, helt enkelt för att jag hade deadline (26 maj) och för att jag inte visste om det blev något av det hela.

Damen(?)

Jag fick göra 3 toile av blusmönstret eftersom passformen dels är för lös (tyvärr hade jag inte mönster i mindre storlek, köpte mönstret för ca 10 år sedan) och dels helt fel silhuett. T.ex. var kragen alldeles för vid och alldeles för låg mitt fram så att man kunde se insidan. Inte rätt alls! Kragen och halsringningen fick störst jobb med modifieringen. Gjorde också bystförändring för större byst och snävade upp nedre delen av ärmarna och lite småändringar här och där. Inte perfekt resultat men i den tid jag hade blev det rätt ok! :)

jag gjorde kjolen innan blusen eftersom jag blev frustrerad av den första toilen för blusen! Förresten, det var meningen att jag skulle göra en blus av samma tyg som kjolen och lite mer festligt och "skräddarsytt" men pga total failure efter första toile och tidbristen kom jag på att det är bättre att åka ut och köpa vit tyg och göra mer vardaglig blus! Då går det bra att det är lite mer "lössittande", speciellt bak.

Blusen är av finare bomullspoplin för yttertyget och billig poplin för fodertyget. Fodret är inte på samma sätt som dagens foder utan mer som 2 lager tyg som sys till 1. Mitt fram-stycket gjorde jag yttersta lagret mycket vidare än innersta för att drapera lite.

Kragen är också lite högre än original. Jag har ganska lång hals så varför inte dra fördel av det.

I midan av blusen sydde jag dit band som man hade förr i tiden för att hålla saker på plats. Tråcklade draperingen lite sådär snabbt. Jag blev färdig kl 2 på natten till picknicken. ;)


Kjolen fick också mycket mer jobb än jag tänkt med. Också fodrat på samma sätt, dvs 2 tygskikt behandlas som 1. Inte helt nöjd med sömmarna eftersom det inte vill ligga slät trots tusen strykningar och till och med sytt fast sömsmån i tyget för hand på insidan. Förmodligen tafttygets fel. ;) Kjolen har släp för original men jag vek upp det och tråcklade för att bli lite mer som promenadkjol. Tänkte först göra infodring för fåll, ca 15 cm hög (för att få det lite mer som kon) men sket i det och bara vek och tråcklade. Så jag kan ta bort det och göra det till släp om jag vill. Midjan fick jag jobba lite med pga att jag har korsett och mönstret är till för moderna mänskor. ;) Men inte svårare än att nåla in vid provningar.

Under kjolen bar jag en mycket "praktisk" underkjol, dvs inte frou frou utan helt enkelt billigaste DITTE tyg från ikea som var toile för riktiga kjolen först. Som jag skar av vid knälängd och sydde dit vid volang. För att göra kjolen lite mer utstående på minimal tid sydde jag fast snöre (! tänk lodsnöre från byggvaruhus...) på avigsidan med sicksacksöm och med en jättebra pressarfot jag köpt på ebay. ;) Normalt ska man ju sy många rader med ståveck men det tar tusen tid att göra. Så det blev många rader med snöre istället. :D

Korsetten har ni läst om här.

Skulle ju vara bra med att ha hatt, paraply och ev handskar till men nej tiden tillät inte det.

Viktoriansk kubbspelare

Picknicken då? Det var jätteroligt. JÄTTEVARMT dock, rena rama sommarvärmen.. Många mänskor som var halvnakna. Vilken kontrast. Jag var tvungen att ta av mina kängor och gå barfota på gräsmattan. :) Spelade också kubb för första gången och usch jag måste vara den sämsta spelaren någonsin. :D Men så är jag jätteusel på att kasta överhuvudtaget. :) (minns ni kast med liten boll i skolan? jag lyckade aldrig få det mer än 12 meter... :D)

Nyfiken och vill titta på fler bilder? Kolla då in min flickrmapp!

1800-tal 1890-tal blus historiskt kjol victorian viktoriansk
Postat 2012-06-05 14:39 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Och så är korsetten färdig

Korsetten är färdig nu, i alla fall stommen, det väsentliga. Det som är kvar är dekorationer.

Här bär jag den med chemisen jag sytt tidigare.

Sitter bättre än mina två tidigare korsetter. Mycket komfortabel. Men det som jag inte är nöjd med är muffin-toppen, haha. Har modiferat lite på bystmått men tydligen räckte det inte. Nästa gång ska jag göra en bättre en med större mått än vad jag har för det är ju logiskt, det som pushas uppåt blir större än naturligt. Och också med mindre midjemått den var lite väl lätt att snöra in och jag känner att det går få mindre. (ja jag har naturligt smal midja och stort avstånd mellan revben och höfter)

Framsida:


Blir nog spets upptill och lite flossing(brodering) nertill på fjädrarna. Men jag bör lägga större prioritet på att faktiskt börja sy på kläderna.

1800-tal korsett underkläder victorian viktoriansk
Postat 2012-05-02 17:47 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Bank, bank!!

Nu har jag hamrat i 40 öljetter. Pust. Jag hoppas att grannarna inte försökt klaga pga jag bor i evakueringslägenhet nu (stambyte, hurra! ;)) och jag har inte fått lägenheten handikappsanpassat med lampsignalsystem för dörrklockan.

Men jag bor i alla fall inte kvar här länge till.. Så de slipper mig snart.. ;)

Öljetterna är mindre än vad jag brukar ha. Normalt brukar jag ha gigantiska öljetter för att det blir så fortare att snöra in sig då (ja det är jättebra! fick idén av WaspCreations korsetter). Men nu tog jag de lite mindre (6 mm innermått) för att det kanske ska se lite mer autentiskt viktorianskt ut? Och då blev det lite fler åt gången, hela förpackningen på 40 för en korsett.

Nu blir det dags för att sätta in stålfjädrarna och sy några kanaler till, de som ska sys på externt och inte är del av sömsmån. Jag kör blandat. Normalt tar jag sandwich-metoden (dvs sy sömmar på 2 lager tyg och sätt fjädrar mellan lagren) men nu har jag ju bara 1 lager som jag ju ville testa pga mer autentiskt. Då blir det en kombination av lösa kanaler och sömsmån-kanaler.

1800-tal korsett victorian viktoriansk korsett öljetter
Postat 2012-04-26 17:50 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sydags!

Stålfjädrarna har landat (tack räddande ängel) och nu är det sydags!

Väljer att sy på min gamla pfaff från 50-talet pga att den är starkare överhuvudtaget och för att den syr glatt i allt och tål misshandel och syr fina sömmar. Perfekt för korsettsömnad.

Skälet till att jag inte syr på maskinen som standard är för att jag kan få trött/ont i ryggen pga olika höjd på syplattform, den här är lite högre än vad jag är van vid.

Tejpen är för att markera sömsmånens bredd, då det inte finns markerat på stygnplåt och det är sött också. ;)

coutil korsett korsettsömnad pfaff pfaff 332 symaskin
Postat 2012-04-25 16:21 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Viktoriansk korsett som underplagg

Jag är med i en förening som intresserar sig för 1800-talskläder. Målet är att vi ska ha picknick i maj med tidsenliga kläder. Jag får se om jag hinner. Jag vill göra plaggen i tur och ordning från innerst och ut för bästa möjlighet till provning och passform.

Har sytt en chemise som inte är helt 100% bra men den får duga för tillfället.

Nu kommer turen till korsetten. Jag bestämde mig för att använda mönster som jag använt tidigare med lite modifikationer för förhoppningvis bättre passform. Grundmönstret är Simplicity 9769. Målet är att det ska kunna användas under kläder från ca 1880-1899 för det är det jag tycker om.

Har beställt material från Vena Cava Design men glömde stålfjädrarna till mitt bak för snörningen. Har fiskat akuthjälp och förhoppningvis landar det imorgon.

Första gången för mig att jag ska sy 1 lager tyg endast med rejäl coutil (äkta korsetttyg) och jag har också köpt lite spiralfjäder att testa för första gången.

Hittills har jag bara sytt provbitar på hur jag ska lösa kanaler, konstruktion.. Är ju lite skillnad mot de flerlager jag gjort innan, dvs vändsy och sy kanaler mellan lagren.

Här visar jag hur jag tänker göra med lite kanaler som inte kommer följa sömmen. Snälla sambon åkte till Stoff & stil och köpte stråveckargrej åt mig, och den är perfekt för 7 mm fjäder! (12 mm veckare). Det jag satt i kanalen är alltså spiralstål. Detta här gjorde jag i söndags.

Och just nu precis har jag sytt och pillat dit planschetten.

Sedan kan jag inte göra mycket mer, jag vill vänta tills jag fått fjädrarna för jag är ungefär "ta allt allteftersom" och gör ev ändringar i planer under tiden. ;) Då är det bättre jag har allt klart först. Vill ju också kunna sy fast midjebandet i stickningen runt om planschetten.

Mina idéer är att om korsetten passar fint så ska jag brodera på fjädrarna, det kallas för "flossing".

1800-tal korsett planschett underkläder victorian viktoriansk
Postat 2012-04-24 17:49 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

50-talsrummet

Måste testa bloggen.

Laddar här upp en bild på vårt tv-rum. Som egentligen är ett sovrum men vi har bestämt oss att vardagsrummet skall vara arbetsrum (hurra för mig!) och det minsta rummet blev tv-rum. Hyresvärden la in parkettgolv som trivselval (40 kr mer i hyra) och rummet tapetserades om och jag valde grått ur gratisutbudet för att det skulle fungera bäst.

Hittade en awesome teak-kornisch uppe på vinden när vi flyttade in! Upp med den! Köpte tyg från stoff&stil och sydde gardiner och kuddar. (kuddarna är dubbelsidiga, ni ser båda tygerna här). Stringhyllan åkte upp sist.

Och plötsligt blev Klippan-soffan inte lika malplacerad längre (färgerna binds bra tillsammans). Det är bra för ekonomins skull. (självklart önskar jag en riktig 50-talssoffa)

Är på jakt efter fler teakmöbler och stringhyllor. Dyrt men man kan fynda om man har jättetur. Hoppas på det. :)

Vad tycker ni?

tv-rummet

50-tal 60-tal gardiner heminredning retro vintage
Postat 2012-04-09 14:06 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons