Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Sytt o Knytt

Lite om skaparglädje och handarbetsglädje. Har alltid gillat att sy och skapa med eller utan maskinell hjälp. När ett projekt är klart ( och blir som det var tänkt - till största delen) infinner sig en nöjdkänsla som är en lisa för själen. Kan kanske sprida lite inspiration till andra, sås som jag får av bloggar på Sysidan.

Tiden går...

- och det är ju så mycket man vill hinna med. Har kommit igång lite med overlock-maskinen, men det är roligar att använda brodyrmaskinen. !

Tvillingtjerna har vuxit en del... och börjar ha önskemål om vad de vill ha. Jeansväskor av mammas gamla jeans - efter en model som fotats på ngn marknad -  stod högst. De var med och plockade ut lite knappar och brodyrtester till att boosta väskorna med. De fick en inblick i farmors knappsamlingar :-)

Jag gjorde också en "hemlig" ficka i sidan där gylfen är, vilket var extra roligt.

Det var roligt med lilla katten också

Postat 2016-09-24 13:57 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Bröllop forts...

Berättade för det blivande bröllopsparet att jag sett en fin  idé till bordsplaceringskylt. Gästens namn textat på ett band som sedan sattes runt glasets fot. Brilljant idé tyckte de, och innan jag visste vad jag sa så erbjöd jag mig att göra band med gästens namn broderat på maskin. Hade egentligen ingen aning hur jag skulle få till dem, utan fick pröva mig fram.

Resultatet efter en hel del prövande och "fel-brodyrer" ( se nedan) blev ganska fint tycker jag.

De blev så uppskattade att min andra son och dottern också ville ha dem till sina bröllop i november och resp. februari. Man måste ju bara bli glad och visst  är härligt att känna sig rättvis mot barnen, även om de är vuxna.

Banden är sk siden band, 25 mm, av medlegod kvalitet. Fonten är den som finns med från början i min Ruby-maskin. De gammelrosa banden är av dock av bättre kvalitet - tjockare, och det var betydligt svårare att få snygga. Jag spännde upp banden (14 i taget i stora bågen) på  tunn variant av riv-vlies, som var lätta att ta bort.

Så här ser de tre varianterna ut

Här är då också lite prov på vad som kan gå fel..... ( den uppmäksamme ser att det också är lite fel på de två översta..)

Bandet gled och just namn med både uppåtgående och nedåtgående staplar var svåra att få rätt på bandet.

Bara ett lite stopp från början slutade i denna "mess" som satt fast i maskinen.... Hände tyvärr ofta när det var bokstäver med prickar, eftersom det var automatiska klipp som samlade många trådar.

Och här den vanligaste missen. Jag flyttade namnet för att komma på mitten, men glömde flytta med knapphålet.

Bröllop Idéer Maskinbroderi
Postat 2013-08-11 15:05 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Återkommer till det där med bröllop

Jag "fick" ju aldrig sy min dotters bröllopsklänning, vilket kanske var lika bra det :-).

Men det var ju inte bara hon som skulle gifta sig.. Mina två söner hade också friat till sina flickvänner och vi kom att "gifta bort" våra tre barn inom 6 månader.

Och nått måste jag ju göra med brodyrmaskinen så de förstår vad den kan användas till.

Först ut var en fråga om att brodera på t-shirt för två fotbollslag ( dock inte 11-manna) till den ene sonens svensexa. Aldrig broderat tidigare och inte på t-shirt i funktionsmaterial - men det blev godkänt.

Jag använde melerad tråd för att...ja jag vet inte varför. Tyckte väl att det var spännande att se hur det blev, och sen var det bara att fortsätta med melerad tråd.

Är personligen inte förtjust i benämningen A-lag resp B-lag, men där fick inte mamma bestämma :-(.

Tyckte att de kunde använda sig av 1:a - laget och A-laget - då var ju alla av lika värde - typiskt  mamma-tänk med rättvisa och ingen ska känna sig mindre bra än någon annan.  När jag sedan frågade om vad killarna tyckt och tänkt kring detta, så fick jag veta att de alla ville vara i B-laget... för att det skulle vara roligt att "spöa" A-laget....

Det är alltså verkligheten - att var en "underdog" och komma upp sig är ju någon att beundra. Det gäller att tänka i lite vidare banor, och inte ha förutfattade fördomar !!

Om A-laget spöade 1:a-laget, eller tvärtom, det skulle ju inte vara något att tala om- eller ?!

Och de var inte så noga med om det blev lite skrynk-rynk kring bokstäverna. Jag tycker de blev OK för att vara första gången broderat på t- shirt - har inte gjort något nytt försök heller, men har många ideer och tankarna i ämnet - dock inte på funktiontrikå.

T-shirt
Postat 2013-08-06 19:54 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Klänningar till tvillingflickorna

Så skulle jag då sätta igång med maskinbrodyr. Åh, vad jag längat att få använda tyget från  Strömma som jag hittade när vi gick igen om min mosters lägenhet. Rött och blått Strömmatyg, som framkallade minnen från sysalen i slutet på, ja jag tror det var -60 talet. Vi skulle sy förkläden att ha i hemkunskapen. Helt otroligt att de var så fina och vilken otrolig kvaliitet.  Då jag just blivit farmor till två tvillingflickor så, självklart  varsin förklädesklänning. Jag sydde också hattar efter mönster från en gammal "Allt om Handarbete".

Svärdottern blev överlycklig över, i vart fall hattarna, som hade ett ordenligt brätte. Jag var/är väldigt nöjd över klänningarna. men tyvärr kanske de var för stora för flickorna när de fick dem... och sen var flickorna för stora för klänningarna.... :-)

Men jag hade roligt i att göra dem.

Och här är hattarna

Postat 2013-06-26 20:28 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Lång startsträcka för att komma i gång

Tankar på att blogga om mina handarbetsprojekt har nu då äntligen blivit verklighet.

I november 2010 köpte jag mig en efterlängtad brodyr symaskin - bl a i syfte att sy brudklänning åt min dotter... jag hade ju sytt hennes balklänningar till 9:an 2002 och studentbalen 2005. Så brudklänningprojekt kändes som rolig utmaning och en verkligt bra anledning till att äntlilgen köpa en brodyrmaskin.

 

Datum för bröllop var satt till 25 feb 2012. Månaderna gick, men dottern var inte nöjd med varken tillgång på mönster, eller möjliga tyger för bröllopsekonomin... och tiden gick.

Hon köpte sig en fantastisk klänning, och det blev billigare och med perfekt passform utan tidsödande nervösa provningar hemma hos mamma i "tid o otid". Och kanske oroligt för om den skulle bli så bra som den bara måste som brudklänning.

Och visst var hon vacker i sin klänning, som jag då inte sytt..

Och nu har jag en brodyrmaskin som jag har jätteroligt med. Jag har sytt en del som jag nu tänkte presentera tillsammans med andra sytankar och kanske inspirera någon med framöver.

Balklänning
Postat 2013-06-23 21:47 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons