Nyheter Artiklar Bloggar Forum Bilder Annonser Recensioner Länkar Kalender Medlemmar Din sida Om... 
 

Nallelina syr - bilas blogg

Denna blogg handlar om sytips och material kring sömnad. Det är Nallelina och jag som kommer att sammarbeta.

Låt inte vetenskapen ta död på skapar glädjen

När det gäller maskinbroderi är det inte bara en metod som är rätt. Det finns många val när det gäller att kombinera tyg och mellanlägg, tråd val av motiv.  En del fungerar annat inte. Men det gäller att prova sig fram.  Man behöver inte ha alla typer hemma och behärska alla olika mellanlägg.  Testa lite olika i början och se vad som passar dig bäst.

Man skaffar sina favoriter när det gäller mellanlägg och hur man vill ha broderiet.  Oftast använder jag vattenlösligt för jag vill ha mjuka broderier, utan mellanlägg i den färdiga produkten. Men jag använder andra i bland också, när det passar bättre.

En del sliter och dra för att få mellanlägget så spännt som möjlig. Jag gör det inte jag bara lägger tyget plant.  När man drar ihop ramen så spänns tyget en del. Jag har ända aldrig haft problem med att brodier har dagit ihop sig.

Kom i håg att det viktigast är att man har kul och låter kreaktiveten flöda.  Låt inte vetenskapen döda den.  Det  är inte bara en metod som är rätt.

Att bli en duktig maskinbroderar tar tid. Det gäller att lära känna maskin,  dataprogram, mellanslägg och tyger. Sedan kommer man själv in också i det hela. Allt måste samverka. Efter vi har olika maskiner, program. syr i olika tyger och är som personer olika så finns ett inte en metod som är den rätta.

Det tar tid att lära sig att brodera och låt det få göra det.  Ett råd jag brukar ge nybörjare är att inte brodera på sånt som är dyrare än att man har råd att misslyckas på, till man känner att man behärska tekniken.

Även om man broderat något år så misslyckas man i bland.  Ibland är maskinen dum och syr inte som den borde göra.  Ibland flyger broderiet ur rammen när man syr eller tillfälligt tar bort ramen.  Ibland gör man själv fel.

Ett litet tips lägg inte telefonen (eller andra prylar med magnetfält) för nära usb-minnet , för då kan den störa maskin och den kan brodera fel.

Ett maskinbroderi är ett konstverk och det behöver inte vara perfekt. Profisionella hand-broderare broderar in något fel i sina broderier just för att dom ska vara unika och visa på hantverk.  Än en gång vill jag säga att: Låt inte vetenskapen ta död på skaparglädjen. 

Det ska vara kul att brodera på maskin.

Inlagt 2014-02-22 13:52 | Läst 6113 ggr. | Permalink
Kategorier:
Maskinbroderi 

(Logga in för att skriva en kommentar)
2014-02-25 17:56   @enga s
Det ÄR kul att brodera och det gäller både handbroderi och maskinbroderi.
I båda fallen gäller som med allt annat att övning ger färdighet.
Alla är vi olika med olika krav på både materialet vi använder och det färdiga resultatet.
Förstår bara inte vilken "vetenskap" du syftar på i din överskrift som skulle kunna ta död på skaparglädjen?
Mig veterligt finns oändligt mycket skaparglädje och kreativitet här på Sysidan.
Men har däremot inte läst om nån vetenskap i ämnet, däremot ramlar det ibland in många bra tips och idéer som generösa personer glatt delar med sig av till alla som vill läsa och begrunda,allt grundat på egen erfarenhet men dock helt utan egen vinning.
På Sysidan finns plats för alla både rena nybörjare och en del mer eller mindre proffs.
Alla är och ska känna sig lika välkomna.
Tror att dom allra flesta ändå mår bra av sitt skapande och gärna vill utvecklas. Därför är alla goda råd som ges i detta forum en källa till hjälp o glädje för många.
Den som vill lära sig själv av sina misstag hoppar naturligtvis över alla råd.
Till syvende och sist är det ändå individen själv som avgör vilka råd hon eller han vill följa.

Lev väl alla Sysidans medlemmar.
Sömnad, broderi och övriga hantverk det är FRISKVÅRD det.
KRAM
 
2014-02-22 16:11   Pia Lindemann Larsen
Tack för inlägget.
Var på kurs för nån vecka sen (intern-revisor) o fick då höra att om man skulle bli expert var det 10.000 timmar som krävdes.... så övning gör mästare...
Visste faktisk inte det med mobilen...
Alltid lär man sig något nytt. Må gott mvh Pia
 
Sysidan.se är byggd med CommunityLib från Mainloop Personuppgiftspolicy
Annons